Tag : антибиотици

Вести Свет Слајдер

Епидемијата на коронавирусот може да предизвика недостиг на антибиотици

Слободен печат
Државите во светот може да се соочат со недостиг на антибиотици доколку не се решат проблемите со фармацевтската индустрија предизвикани од епидемијата на коронавирус во...
Вести Македонија

Од бактерии отпорни на антибиотици умираат луѓе како да се срушиле 100 авиони

Мими Шушлеска Петкова
Граѓаните на Македонија многу конзумираат антибиотици, а високата потрошувачка на антибиотици е директно поврзана со побрз развој на отпорност на бактериите кон антибиотиците. Лекарите предупредуваат...
Вести Македонија

ФЗО: Зголемена потрошувачката на антибиотици, се пропишувале на рецепт со поширок спектар на делување

Слободен печат
Потрошувачката на антибиотици во државава во 2018 година се проценува во ранг од 30 до 35 дефинирани дневни дози на 1.000 жители на ден, што...
Вести Свет

Франција рекордер во потрошувачката на антибиотици

Слободен печат
Oстанува уште многу да се направи за потрошувачката на антибиотици во Франција, иако таа беше стабилизирана, па дури и малку намалена по медиумските кампањи, јавува...
Вести Свет

Студии: Лековите претставуваат глобален ризик за околината

Слободен печат
Остатоци од милијарди дози антибиотици, лекови против болки и антидепресиви се голем ризик за слатководни екосистеми и глобални синџири на храна, се вели во нова...