Романија бележи буџетски дефицит од скоро 6,7 милијарди евра

Романија знаме/Фото: Профимедиа

Романија забележа буџетски дефицит од речиси 6,7 милијарди евра во првите осум месеци од годинава, што е намалување од речиси 8 милијарди евра во 2021 година, јавија државните медиуми.

Буџетскиот дефицит претставува околу 2,4% од проценетиот бруто-домашен производ за 2022 година. Владата на Романија проценува дека дефицитот ќе достигне 5,8% од БДП за целата година.

Романија е под процедурата за прекумерен дефицит на ЕУ и треба да го намали својот дефицит на под 3 отсто од БДП до 2024 година.

Буџетските приходи се зголемени за 22% во анализираниот период, додека расходите номинално се зголемени за 16,7%, во однос на првите осум месеци од 2021 година.

Видео на денот