Панетоне: Tрадицијата на божиќната торта

панетоне
Фото: Profimedia

Дали претпочитате пандоро или панетоне за Божиќ? Ова е најчестото прашање во италијанската култура за време на божиќните празници.

Панетоне е типичен десерт на божиќната традиција. Се подготвува со суво грозје, кандирано овошје и кора од портокал. Од 2005 година, спецификацијата го штити традиционалниот рецепт на панетоне и неговите состојки. Постојат многу традиции кои зборуваат за раѓањето на панетоне, некои поверодостојни од другите.

Mалку историја

Како што реков претходно, има многу легенди кои зборуваат за раѓањето на Панетоне. Еден од нив прецизира како зборот Панетоне потекнува од Пан де Тони, момче од кујната на Лудовико ил Моро. Всушност, според приказната, на Бадник главниот готвач на Сфорца ја запалил тортата подготвена за божиќниот банкет. Поради оваа причина, Тони реши да го обработи своето тесто од природен квасец со брашно, јајца, суво грозје, шеќер и кандирано овошје. Резултатот бил толку добар што војводата ја нарекол тортата Пан де Тони (лебот на Тони), во чест на креаторот.

Друга од легендите се однесува на Угето Дељи Ателани, соколар од Милано, кој се вљубил во Алгиса, ќерката на прекрасниот пекар. За да биде близок со неа, отишол да работи во пекарата на нејзиниот татко. За да го изненади нејзиниот татко, тој се обидел да измисли десерт. Смесил брашно, јајца, путер, мед и суво грозје. Резултатот бил таков успех што наскоро младите се венчаа и живееја среќно засекогаш.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adriano Angelini (@adriano_angelini)

Друга легенда е за калуѓерка Угета, готвачка од манастир во Милано, која решила да им направи торта за Божиќ на калуѓерките. Таа ги искористила неколкуте состојки достапни во манастирската остава, додавајќи кандирано овошје и суво грозје. Десертот беше изненадувачки и за кратко време дури и жителите на Милано почнаа да даваат понуди за да го вкусат.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Princess (@pasticceria_princess)

Вистинската историја

Легендите ја засилуваат колективната имагинација. Тие се дел од традициите измислени помеѓу крајот на деветнаесеттиот век и почетокот на дваесеттиот век. Последните две легенди содржат индиции за состојките на панетонето. Всушност, Угето и Угета се имиња поврзани со локалниот вокабулар за да се каже суво грозје.

Вистинското потекло на Панетоне лежи во средновековниот обичај за збогатување на дневниот леб за време на Божиќ. Не е изненадувачки што еден ракопис од крајот на петнаесеттиот век на Џорџо Валагуса го потврдува обичајот на славење на таканаречениот обред на трупец. Вечерта на Бадник, всушност, сопственикот на куќата ставил голем трупец во каминот. Во меѓувреме биле послужени три големи пченични леба. Главата на семејството им послужил парче од тоа на сите гости, зачувајќи едно за следната година. Според првиот милански (милански дијалект)-италијански речник, во 1606 година Панетоне бил Пан Гросо (голем леб).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Satollo (@satollo_srl)

Најстарата потврда за Божиќен леб можете да ја најдете во регистарот на трошоци на колеџот Боромео во Павија. Се раскажува за набавка на леб за да им се послужи на учениците на прославата на Божиќ. Меѓутоа, во деветнаесеттиот век, за време на австриската окупација, Панетоне станал протагонист на многу одредена навика. Гувернерот на Милано, Фикелмонт го нудел на принцот Метерних како личен подарок.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mammafiore (@mammafiore_uk)

Традиција на денот

Вообичаено во Милано луѓето чуваат дел од панетоне на ручек за време на Божиќ. Се користи за да се јаде бајато на 3 февруари за време на празникот Свети Бјанџо. Всушност, овој светец е заштитник на грлото и оваа традиција ја прават за добар знак. Така, на овој ден пазарџиите го продаваат таканаречениот панетоне ди Сан Биаџо, последниот преостанат од празничниот период.

Што е традиционално?

Панетоне, како што подразбира името, бил голем леб збогатен со суво грозје и кандирани плодови. Последователно, со доаѓањето на индустријата и лабораториите, тие предлагаа се повеќе и повеќе варијации. Можете да го најдете глазиран, без кандирано овошје и без суво грозје, со крем, со чоколаден фил. Сепак, подготовката останува иста: тоа е секогаш печен производ со природен квасец.

На Божиќ има и оние кои јадат панетоне и оние кои јадат пандоро.

Кое е ваш фаворит?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vincenzo meli (@vincenzomeli94)

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот