Надрилекарка им предизвикала изгореници од трет степен на клиенти за третман на лице

Српска полиција/ Фото: МИА

Судењето за Олгица Маркановиќ, обвинета за неовластено преземање естетски процедури кај пациенти за кои нема лиценца, е закажано за 21 септември.

Маркановиќ е во притвор од апсењето на 1 јуни.

Маркановиќ и Ј.Т. се товарат дека сториле кривично дело од 1 мај 2020 година до 1 март годинава во нерегистрираниот „Медицински и естетски центар Тајас“ во Белград на улица Дринишка бр. 8а, така што неовластената и неправилна употреба на „плазма пенкало“ предизвикало трајно оштетување на третираните делови на лицето кај клиентите во форма на длабоки изгореници од втор Б и трет степен.

По нејзиното апсење на рочиштето во обвинителството, таа негираше дека се занимава со шарлатанство, односно медицински процедури за кои нема лиценца.

Во своја одбрана пред обвинителот, таа тврдеше дека услугите што ги давала на пациентите биле од козметичка природа и дека не се претставувала како експерт во областа на медицината.

Како што наведе, на пациентите им обезбедувала третмани со апаратот „Плазма пенкало“, кој не е медицински апарат, туку козметички.

Таа, исто така, тврдеше дека поседува сертификат за употреба на тој уред и се претпоставува дека здравствените проблеми на повредените пациенти може да настанале поради непочитување на строгите упатства за соодветно закрепнување, како што е користење солариум или изложување на сонце пред обновување на кожата.

Извор: Блиц

Видео на денот