ИНТЕРВЈУ Д-р Ирина Сотирова Бухова: Старските домови и понатаму треба да се „мета“ на посебно внимание

Кризата со коронавирусот наметна потреба за строга контрола во здравствените установи каде се сместени возрасни пациенти. Поучени од италијанските и шпанските негативни искуства каде во геријатриските установи беа регистрирани голем број на смртни случаи, во државата се спроведуваат строги контроли и се воведоа ригорозни протоколи за да се заштити оваа категорија граѓани од влезот на коронавирусот. За сите аспекти на ваквите контроли, „Слободен печат“ разговара со директорката на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, доктор Ирина Сотирова Бухова.

Доктор Бухова, каква е состојбата во државните здравствени установи кои згрижуваат возрасни пациенти, како хоспис, геријатриски установи, во поглед на тоа дали таму имаме појава на случаи на Ковид 19 и како генерално би ја оцениле состојбата во овие установи од почетокот на корона кризата?

Во земјава функционираат 29 приватни и 5 државни институции за згрижување и нега на возрасни лица. Овие институции работат под ингеренции на Министерството за труд и социјална политика, кое всушност издава дозволи за работа на овие популарно наречени старски домови. За време на пандемијата од Ковид -19 Државниот здравствен и санитарен инспекторат – ДСЗИ има навистина голема, тешка и одговорна улога во работата на овие институции, ако се земе предвид дека во нив се стационирани лица кои се во сериозно голем ризик од корона -вирусот. Поради возраста на згрижените лица и постоечките коморбитети ДСЗИ задолжително го контролира спроведувањето на
протоколите, нема компромис. ДСЗИ во овие институции ги контролира санитарно-хигиенските аспекти, но со пандемијата активно сме вклучени и во вонредни инспекциски надзори со цел превентивно да се делува за да не се шири корона-вирусот во институциите каде се сместени возрасни лица. Од почетокот на пандемијата до денес извршивме вонредни инспекциски надзори на сите институции за возрасни лица, контролиравме колку, каква и како вработените ја употребуваат личната заштитна опрема. Проверуваме дури и тоа какви средства за дезинфекција се употребуваат. Благодарение на нашиот редовен инспекцискиот надзор навреме ги регистриравме и неколкуте позитивни случаи во еден државен и еден приватен дом за возрасни лица. Имено, пред околу 2 месеци потврдени се позитивни лица од корона-вирусот во државниот дом за стари лица “Зафир Сајто“ во Куманово, во овој момент состојбата во домот е под контрола и „Ваш нов дом“ приватен старски дом во населбата Хром во Скопје каде се утврдени 15 лица со позитивен коронавирус тест и плус 5 негователи од домот. За оваа установа Комисијата за заразни болести препорача да се стават лицата од домот во карантин. По контролата на ДСЗИ и Центарот за јавно здравје, на 1 август, мерката карантин престана да важи. Во јули имаше и еден старски дом од Радовиш каде беа регистрирани позитивни од Ковид-19 и таа институција беше во карантин. Во моментов нема појава на новозаболени и инфицирани лица од вирусот Ковид -19 во домовите за стари лица.

Прочитајте и...  Именувањата на директорите ќе почнат најдоцна до 15 октомври

Што клучно беше преземено како мерка во поглед на протоколи и кој ги изработи? Како изгледаат протоколите во овие установи?

Ковид-19 е опасен висрус, никој не е поштеден, целиот свет клекна на колена пред него, не затекна неподготвени, не само нас, туку целиот свет. Но, за да се заштити населението тимски, со мислење на експерти се донесоа протоколи кои заеднички ги подготвија ДСЗИ, Министерство за здравство и Институтот за јавно здравје. Со помош на протоколи се донесени мерки, како на пример: забрана за посета, забрана за примање на нови лица во старските домови, но и ако се врши прием на лице задолжителен е ПСР тест не постар од 72 часа. Но и протоколите предвидоа мерки за однесување при појава на позитивен случај во домот.

Прочитајте и...  СДСМ: Рeализацијата на СДИ тековно и во време на пандемија, потврда за позитивната бизнис клима

Зошто беше важно во ваквите установи да се воведат строги протоколи?

Старските домови се еден од критериумите за оценка на успешноста на здравствениот систем на секоја држава во борбата со Sars Cov 2 вирусот.

Кои предизвици се наоѓаат пред овие установи во иднина со оглед на тоа што коронавирусот нема да си замине до пронаоѓањето на вакцината?

Старските домови и понатаму треба да останат сериозна „мета“ на посебно внимание, особено на ДСЗИ како орган кој врши контрола со справување со вирусот, но и спроведувањето на мерките и протоколите. Поради вулнерабилноста на лицата сместени во старските домови, наша должност е и во периодот кој следи, максимално да им се посветиме, со што ќе ја оправдаме и позитивната оценка на Светската здравствена организација СЗО за нашата работа. Моја лична заложба, секако е во периодот што следи, е се да биде во најдобар ред за лицата во старските домови. Сепак во нив се сместени лица кои ги сакаме, наши родители, баби и дедовци, членови од семејството.

Прочитајте и...  Мицкоски: Мафијата ќе стане побогата, а народот посиромашен (ВИДЕО)

Прочитај повеќе

Заев и Борисов телефонски разговараа за соработка меѓу двете земји

Слободен печат

Трамп: Бајден треба да се тестира за дрога пред дебатата

Слободен печат

Шахпаска: Родителите на децата до шест години и со продолжено породилно да се вратат на работа

Слободен печат

Белите мантили на удар – и буквално: Сè почести физички напади врз здравствените работници

Слободен печат

Судирите меѓу Ерменија и Азербејџан: Зошто започнаа и како светот гледа на нив? (ВИДЕО)

Слободен печат

Именувањата на директорите ќе почнат најдоцна до 15 октомври

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Мицкоски: Мафијата ќе стане побогата, а народот посиромашен (ВИДЕО)

Слободен печат

Уште 148 новозаболени од коронавирус, тројца починати

Слободен печат

Заев: Порта Македонија не попречува пешачки, ниту моторен сообраќај

Слободен печат

Инцидентите со полицајците под лупа на Македонскиот полициски синдикат

Во „Викендот без ДДВ“ ќе се купуваат домашни производи и ИТ опрема до 30.000 денари

Слободен печат

Заев: Никој нема да биде изоставен со четвртиот пакет мерки (ВИДЕО)

Слободен печат