Холандија ќе го блокира приемот на Бугарија во шенген-зоната

Фото: Profimedia

Следната недела, Холандија ќе се согласи Романија и Хрватска да се приклучат на шенген-зоната, но ќе го блокира приемот на Бугарија, објави холандската државна телевизија.

Владата на денешната седница одлучила дека Бугарија сѐ уште не ги исполнува условите за влез во шенген-зоната.

Холандскиот министер за надворешни работи Вопке Хоекстра по состанокот изјави дека се уште е „прерано” да се постигне согласност за пристапување на Бугарија. Според него, Холандија може да го преиспита прашањето само кога ќе стане јасно дека Бугарија има ефективно владеење на правото и држава способна да се справи со корупцијата и организираниот криминал.

„Проширувањето на Шенген зоната со трите земји е вклучено во агендата на состанокот на министрите за внатрешни работи и за правда од Европската Унија на 8 декември. Повеќето земји веќе ја донесоа својата одлука. На состанокот министрите мора да постигнат едногласен договор за прием на нови земји. Така, дури и Холандија да е единствената што ќе гласа против, Бугарија нема да добие дозвола за приклучување“, забележуваат медиумот.

Холандскиот премиер Марк Руте на денешната прес-конференција изјави дека одлуката да не се поддржи влезот на Бугарија во Шенген не е политичка, туку се заснова на факти. Според него, Холандија не е единствената земја која има сомнежи во врска со ова прашање.

Видео на денот