Евробарометар: Македонците сакаат евтина, безбедна и вкусна храна

Фото: Пиксабеј

Нашите потрошувачи се загрижени за остатоците од пестицидите во храната, за генетските модификации, како и за болестите кај животните, а не се заморуваат многу со присутноста на микропластиката во тоа што го јадат. една четвртина од граѓаните ги земаат „здраво за готово“ инофрмациите дека храната што се продава е безбедна.

Цената е пресудна при изборот на тоа што на трпезата го ставаат македонските граѓани и за тоа се изјасниле дури 56 отсто од нив, покажа најновото истражување на Евробарометар за безбедноста на храната. На второ место е безбедноста, а на трето е вкусот. Потеклото и хранливите вредности се подолу на листата, а најмалку грижа водиме за влијанието на храната врз екологијата. Нашите потрошувачи се загрижени за остатоците од пестицидите во храната, за генетските модифицираната храна, како и за болестите кај животните, а не се заморуваат многу со присутноста на микропластиката во тоа што го јадат. Дури 65 отсто од информациите за храната ги добиваат од телевизијата и интернетот, што на 39 отсто од граѓаните им е доволно за да ги избегнат потенцијалните ризици. Но една четвртина од граѓаните ги земаат „здраво за готово“ инофрмациите дека храната што се продава е безбедна.

Сепак, најпоразителен е фактот што дури 60 отсто од граѓаните не им веруваат на информациите од државните институции кога е во прашање безбедноста на храната. Две третини од граѓани им веруваат на научниците, а 59 отсто на Организацијата на потрошувачите. За поздравување е што 68 отсто од граѓаните им веруваат на земјоделците.

Неодамнешното истражување на Евробарометар беше проширено на сите седум земји кандидати за членство во Европската Унија, вклучително и Македонија. Тоа било спроведено помеѓу 31 мај и 25 јуни 2023 година со над 6.600 испитаници од различни социјални и демографски групи кои биле интервјуирани во живо дома или онлајн на нивниот мајчин јазик.

-Повеќе од половина од нив (56 отсто) изјавиле дека цената е клучна при изборот на намирници, на второ место, со 53 отсто од одговорите, е безбедноста, а додека вкусот на храната е на третото место и за него се изјасниле 44 отсто од граѓаните. Потеклото и хранливите вредности ги навеле 38, односно 37 отсто од испитаниците. Околу 73 отсто од анкетираните одговориле дека се заинтересирани за теми поврзани со безбедноста на храната – може да се сублимира од дадените одговори во истражувањето.

Нодамнешниот Евробарометар за безбедност на храната е проширен на сите седум претпристапни земји кои имаат за цел да се приклучат на ЕУ во иднина, при што граѓаните во Босна и Херцеговина и Косово за првпат ги даваат своите ставови. Останатите пет претпристапни земји – Албанија, Црна Гора, Македонија, Србија и Турција – учествуваа во претходното истражување во 2019 година.

„Исклучително сме задоволни што ги вклучивме – за прв пат – сите седум претпристапни земји во ова последователно истражување на нашиот Евробарометар за безбедност на храната за 2022 година“, рече Барбара Галани, раководител на Одделот за комуникации и партнерство на ЕФСА.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот