Денес е светски ден на шампањот: На здравје!

шампањ
Фото: Profimedia

Кога треба да прославиме важна пригода, како роденден, дипломирање, нова работа, брак, првото нешто што го кажуваме е „ни треба шампањ!“ и  церемонијално го “пукаме“ шишето за да го прославиме среќниот момент. Па подгответе ги вашите шишиња за да го прославите Светскиот ден на шампањот денес!

Светскиот ден на прославување на овој симболичен пијалак се слави секоја година на четвртиот петок во месец октомври, што оваа година се паѓа токму денес, на 22 октомври.

 

 

Што е Шампањ?

Шампањот е најпознатото пенливо вино во светот. Особеноста е во тоа што за да се нарече „Шампањ“ треба да се произведува специјално во регионот на Шампањ во Франција, а грозјето што се користи за мешавината треба да се одгледува во истиот регион.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Social Eating House (@socialeathouse)

Конечно, шампањот треба да се произведува според одреден метод. Ако некоја од овие карактеристики недостасува, тогаш тоа е само пенливо вино, сигурно добро, но само пенливо вино.

Седум видови на грозје се дозволени во производството на шампањ, но во пракса само три типа нагрозје го сочинуваат огромното мнозинство од сите шампањи: Шардоне, Пино Ноар и Пино Меуние.

 

Историја на шампањот

Уште од среднот век било познато дека карактеристичната киселост на грозјето одгледувано во североисточниот регион Шампањ требало да се користи за производство на неверојатно вино.

Вината произведени во Шампањ отсекогаш играле многу уникатна улога во историјата на Франција, бидејќи тие биле главниот пијалок кој се служи на банкетите за крунисување.

Навистина, од 898 година сите француски кралеви биле крунисани во прекрасната катедрала во Ремс, а Ремс е главен град на регионот Шампањ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Billion Key 🖤 (@billionkeybk)

Исто така, стана многу вообичаено француските монарси да им подаруваат шишиња вино од шампањ на другите европски кралски членови.

Вистинската пресвртница во производството на шампањ доаѓа дури во 18 век, кога монахот Дом Перињон проучувал начин да го намали притисокот на меурите во шишето со вино. Она што го измислил е втората ферментација, која се случува директно во шишето и го создал Шампањот каков го знаеме и го вкусуваме денес.

Методот што го користел Дом Перињон тогаш бил наречен „Méthode Traditionnelle“, оној што сè уште го користат сите мезони околу Шампањ. Затоа, не заборавајте да го прославите Дом Перињон на денот на Шампањ, тој го заслужува тоа!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Riviera Kings (@riviera_kings)

Главните карактеристики на шампањ

Првото нешто што треба да се забележи кога станува збор за вкусните ноти на шампањот е неговата висока киселост. Ова е резултат на теренот во кој се одгледува грозјето што се користи за мешавината.

Шампањите се генерално со лесно тело и не се премногу суви. Имајте на ум дека не постои ниту еден единствен вид на шампањ и дека процентот на употреба на секое грозје може да ја промени сувоста, сладоста и аромите на виното.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gemma Mulrooney (@gemmabelledub)

Различни видови шампањ:

Blanc dе Blancs – Blanc значи бело на француски, па како што сугерира името, овие шампањи се направени само со бело грозје, што значи Шардоне.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @marc_v_c

Блан де Ноар – Ако бланкот е бел, тогаш ноар е црн на француски. Овие вина навистина се произведуваат користејќи само црно грозје, Пино Ноар и / или Пино Мение. За да направат бланко вино, производителите на шампањ го користат само белиот дел од грозјето, без кората.

Prestige Cuvée – Ова се вистинските скапи шампањи, вистинскиот крем де ла крем на секој Мезон. Prestige Cuvées старее подолго од другите шампањи и претставува покремаст и покомплексно тело.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isaac Wong (@iwon2654)

Розе шампањ – Розе шампањ е мешавина од бело вино направено со Шардоне и мало парче црвено вино од Пино Ноар и/или Пино Меуние. Помислете на ова вино како шампањ кој е пријателски за Инстаграм.

Не-винтиџ шампањ – овие шампањи се добиваат со мешање на различни берби.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BirdcageMate (@birdcage_mate)

 

Како да отворите шише шампањ?

Отворањето шише Шампањ не е шега и треба да се изврши на најдобар можен начин за да се зачуваат сите ароми и меурчиња од ова престижно вино. Еве неколку лесни чекори за да избегнете да повредите некого, без даистурете шампањ низ просторијата и да покажете им на пријателите дека сте подготвени да го прославите Светскиот ден на Шампањ:

 

Бидете сигурни дека вашето шише шампањ е студено.

Одвртете го кафезот околу плута во спротивна насока од стрелките на часовникот за 6 вртења.

Држете го шишето под агол од 45 °, држете го палецот на плутата и почнете да го извртувате шишето. Не ја извртувајте плутата, тоа е лоша идеја!

Откако ќе почнете да чувствувате притисок што доаѓа од шишето, почнете да ја олабавувате плута.

Секогаш контролирајте ја плутата како што се зголемува притисокот, не сакате некој да оди на итна на денот на шампањот.

Откако ќе се отвори шишето, истурете го вашиот Шампањ во специјална чаша и уживајте!

 

Храна и шампањ

Дали го имате подготвено шишето шампањ за Светскиот ден на шампањот, но немате идеја со што да го комбинирате? Без грижи , ова е список на  омилени парови на шампањ и храна.

 

Се што има  тартуф е совршено за да го придружува бруталниот шампањ; што е одлично и со стек.

Зачинетата храна може да биде пилешко или риба, одлично ќе соодветствува со шампањ Розе или Блан де Ноар.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jen Schmitt (@jschmitt009)

 

10 куриозитети кои веројатно не сте ги знаеле за шампањот 

Во истоимените филмови, Џејмс Бонд се гледа како пие шампањ почесто отколку Мартини Џејмс Бонд го претпочита Болингер, но исто така неколку пати го споменува и Дом Перињон.

Наводно, кралицата Елизабета Втора пие чаша шампањ секоја вечер пред спиење. Дали ова е тајната на нејзината долговечност?

Британските кралски членови и политичарите навистина уживаат во шампањ. Омилениот бренд на кралицата Викторија беше Perrier-Jouet, додека на Винстон Черчил му служеа половина литар Пол Роџер секој ден во 11 часот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LeoDamiani (@leo.damiani.pj)

Едно шише шампањ содржи околу 49 милиони меурчиња.

Шише шампањ има поголем притисок во споредба со автомобилска гума.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIP CHAMPAGNE (@vip.champagne)

Ако сакате да купите 1 хектар земја за производство на шампањ, ќе ви требаат приближно 1 милион евра.

Најскапото шише Шампањ се вика 2013 Goût de Diamants (Вкус на дијаманти) и чини 2,07 милиони долари!

Moët & Chandon е најпродаваниот бренд за шампањ во светот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Domwatchlife🥂 (@dom.watch.life)

Името „Veuve Clicquot“ го измислила Мадам Понсарден откако нејзиниот сопруг Франсоа Клико починал и таа ја наследила винаријата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Classy Pairings (@classy.pairings)

Мерлин Монро еднаш се има избањато во шампањ. За полнење на кадата биле потребни 350 шишиња.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olga Da Silva (@imsugarmm)

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот