• светски ден

Светски ден на мултиплекс склероза: Ги напаѓа младите жени, a како да ја препознаете болеста?

Мултиплекс склероза е хронична, прогресивна, имунолошки посредувана, инфламаторна и дегенеративна болест на централниот нервен систем. Позната е како „болест со 1.000 лица“, бидејќи не е лесно да се дијагностицира, причината за нејзината појава не е сосема разјаснета, а текот на болеста е тешко да се предвиди. Настанува кога имунолошкиот систем ја напаѓа обвивката на нервните …

Светски ден на мултиплекс склероза: Ги напаѓа младите жени, a како да ја препознаете болеста? Read More »