Врховниот суд на САД го поништи рестриктивниот закон за оружје во државата Њујорк

Врховен суд на САД / Фото: Архива

Врховниот суд на САД го поништи рестриктивниот закон за оружје што беше на сила во државата Њујорк, важна одлука во корист на бранителите на правото на носење оружје, јавија американските медиуми.

Одлуката на судиите, 6-3 гласови, се очекува на крајот да им овозможи на повеќе луѓе да носат легално оружје на улиците на најголемите градови во земјата – вклучувајќи ги Њујорк, Лос Анџелес и Бостон – и на други места. Околу една четвртина од населението на САД живее во државите кои се очекува да бидат погодени од одлуката.

Одлуката доаѓа во време кога Конгресот активно работи на законодавството за оружје по неодамнешните масовни престрелки во Тексас, Њујорк и Калифорнија. Тоа е првата голема одлука на Врховниот суд за оружје во повеќе од една деценија.

Судиите го отфрлија законот на државата Њујорк кој бара од луѓето да докажат посебна потреба за носење оружје за да добијат дозвола за носење оружје на јавно место. Судиите одлучија дека условот го нарушува правото на поседување и носење оружје според Вториот амандман на Уставот на САД.

Слични закони постојат во Калифорнија, Хаваи, Мериленд, Масачусетс, Њу Џерси и Род Ајленд, кои најверојатно ќе бидат оспорени како резултат на оваа пресуда.

Видео на денот