ВИДЕО: Спектакл на небото во Хрватска, метеор пролета и падна во соседна Унгарија

Метеор на небото над Хрватска / 20 октомври 2021 / фото: Индекс.хр/принтскрин

Голем број жители на Хрватска вечерва јавија дека забележале силна светлина на небото од метеор кој поминал над нивната земја и завршил во соседна Унгарија. Се јавија и астрономските здруженија, кои објаснија дека ноќва се очекува зголемена метеорска активност од ројот Ориониди

„Со оглед на многуте прашања и дојави за многу сјаен метеор над Хрватска околу 18 часот и 30 минути, ја известуваме јавноста дека засилена метеорска активност е очекувана, затоа што прогнозираниот максимум на активноста на метеорскиот рој Ориониди е во раните утрински часови на 21 октомври“, соопшти на Фејсбук Хрватското астрономско друштво.

Според информациите од астрономите, метеоритот паднал на територијата на Унгарија, околу 100 до 150 километри северно од хрватскиот град Вировитица.

Видео на денот