11 C
Скопје

ВИДЕО | Гештаковска Алексовска: Бројките покажуваат дека жените трпат поголеми последици од пандемијата

Пандемијата на ковид -19 ги извлече на површина нееднаквостите во општеството, за жал жените и ранливите категории се најпогодени од здравствената криза, смета Жаклина Гештаковска Алексовска, експертка за родови прашања при УНДП.
„Статистичките податоци покажуваат дека жените се во поголем број меѓу оние што ги изгубиле своите работни места, жените се повеќе погодени во однос на професиите каде што тие се најзастапени, а ги има многу во здравствениот сектор, во повеќе индустриски гранки. Исто така, жените го превземаа товарот на дополнителните обврски во семејството, грижата за членовите на семејството на кои им е потребна грижа, за децата кои не се во школските клупи. Значи поголемиот дел од тој товар падна врз жените и како држава би требало да преземеме чекори за посилна поддршка на жените за да се намали овој удар кој што тие го носат. Голем дел од жените кои работат во произведствените гранки, како текстилната индустрија, туризмот, други услужни дејности, останаа без работа, а дел од нив се поизложени на зравствени ризици, а сето тоа влијае врз семејствата, особено во помалите места, надвор од урбаните средини.
Прочитајте и...  Заев и Филипче: Системски пристап на грижа за луѓето со ретки болести и повеќе достапни лекови
Мора да се истакне дека мерките што спроведуваат го ублажуваат овој удар, но има огромен број жени што го изгубија своето работно место и тука се најпогодени самохраните родители, од кои повеќето се жени, оние кои се во возрасна група од над 55 години и оние коишто се со пониско образование. Така на пример, според податоците од анализата на УНДП на социоекономското влијание на пандемијата врз општеството, од нејзиното избувнување 24.488 жени ја изгубиле работата“, вели за Утрински брифинг, Гештаковска Алексовска.

Поврзани вести

Екс премиерот Љубчо Георгиевски: 5 политчко-дипломатски предлози како да се подобрат Македонско – Бугарските односи

Слободен печат

Медиумите во Полска се плашат од „државен удар“

Џејмс Шотер/Financial Times

Повеќето земји во Европа воведуваат или го продолжуваат затворањето

Слободен печат

САД ќе воведе специјални мерки за патниците од африканските земји погодени од ебола

Слободен печат

Стандард и Пурс го потврди долгорочниот кредитен рејтинг на Софија „БББ” со стабилна перспектива

Слободен печат

Два лава и една горила од зоолошката градина во Прага позитивни на ковид-19

Слободен печат

Остави Коментар