Уште повкусна варијанта од здравото јадење: Запечена боранија со кашкавал
Боранијата е вообичаен избор за многу домаќинки кога станува збор за подготовка на ручек, бидејќи не само што едноставно се подготвува, туку е и здрав оброк, со додаток на зеленчук. Меѓутоа, иако најчесто ја приготвуваме во чорбеста варијанта, печената варијанта е исто така многу вкусна и хранлива, а ќе им се допадне и на оние кои не се љубители на варена боранија.
Состојки:
– 450 гр боранија
– 250 гр пилешко бело месо
– 2 јајца
– 150 гр кашкавал
– 300 гр павлака
– главица кромид
– лук
– морков
– зачини
Подготовка:
Кромидот ситно исечкајте го, па динстајте го во тавче со масло. Сипете ги сечканиот морков и лукот (2-3 чешниња), па динстајте и по неколку минути додадете ја и боранијата, а потоа и зачинете.
Пилешкото пропржете го посебно, па додадете го во боранијата. Потоа, сè сипете во огноотпорен сад или плех.
Измешајте ги јајцата и павлаката, па прелијте ја боранијата. Врз боранијата изрендајте го кашкавалот.
Печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.