Tag : верувања

Жена Магазин

Верувања: За Нова година не заборавајте да облечете нешто црвено

Слободен печат
Според верувањето, идната година би ни била исполнета со љубов и задоволства доколку вечерта на        31-ви декември не заборавиме на црвената боја....
Забава Магазин

НОВОГОДИШНИ ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА: Еве како да ја дочекате Новата година и да ги избркате злите духови!

Слободен печат
Во народот длабоко е всадено верувањето дека однесувањето на последниот ден од старата година и првиот ден од новата година одредува каква ќе ви биде...
Здравје Магазин

Да ги расчистиме митовите: Обична или кисела вода?

Слободен печат
За киселата вода можете да слушнете и прочитате се, од тоа дека е лековита, па се до тоа дека е штетна, во однос на обичната...
Забава Магазин

Најинтересните верувања кои се поврзуваат за петок 13

Слободен печат
Денеска е петок 13, а прв интересен факт кој се поврзува со овој ден е дека секоја година имаме најмалку еден петок 13, а најмногу...
Вести Македонија

ДЕНЕСКА Е СТРОГ ПОСТ: Погледнете што не треба да јадете според верувањата

Слободен печат
Денеска според верскиот календар се одбележува св, Јован Крстител, празник кој секоја година се одбележува на 11. септември. Во народниот говор се овој празник среќава...
Забава Магазин

Зошто се вели СУМ СТАНАЛ НА ЛЕВА НОГА?

Слободен печат
Во сите народни верувања десната и левата страна не се еднакви. Десната е посилна, понапредна, а левата е послаба и несреќна. Фразата „Сум станал на...