валути Archives - Слободен печат

Tag : валути

Вести Економија

Во светот би можело да останат само 5 или 6 валути

Слободен печат
Во моментов во светот постојат повеќе од 100 признати валути, но тој број може да се намали на пет или шест во текот на следните...
Вести Економија

Централните банки заеднички го испитуваат воведувањето на криптовалути

Слободен печат
Најголемите централни банки во светот ги здружија силите за да истражуваат дали треба да издаваат криптовалути, поради тоа што се намалува употребата на готовина и...
Вести Економија

НАЈДОБРАТА И НАЈЛОШАТА ИНВЕСТИЦИЈА ВО 10 ГОДИНИ: Само една особено се истакнува

Слободен печат
Последните десет години ги обележаа една неверојатно непостојана инвестиција, која се одделува од сите други во периодот – Биткоинот. Поточно, според извештајот на Американската банка...
Вести Економија

Без значителни промени на курсната листа

Слободен печат
Според средната курсна листа на НБРМ, еврото денеска има вредност од 61.4958 денари. Британската фунта денес чини 71.7906 денари, швајцарскиот франк е 56.2942 денари, а...
Вести Економија

Еврото денеска 61.49 денари, американскиот долар чини 55.36 денари

Слободен печат
Според средната курсна листа на Народната банка, еврото има вредност од 61.4950 денари. Британската фунта денеска вреди 71.0104 денари, швајцарскиот франк 55.8081, а американскиот долар...
Вести Економија

Еврото без промена, значителен пад на акциите на Гранит

Слободен печат
Според официјалниот среден курс на Народната банка на Северна Македонија денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.4947 денари. Курсот на денарот спрема доларот е...
Вести Ви Препорачуваме Економија

Словенија одлучи: „Копањето“ криптовалути мора да се оданочува

Слободен печат
Финансиската управа на Словенија (Фурс) предупреди дека „копањето“ криптовалути и тргувањето се активности кои мораат да бидат соодветно регистрирани и оданочувани. Во последниот голем случај...
Вести Економија

Како цената на бургерите ја демонстрира моќта на американскиот долар?

Слободен печат
Некои политичари и играчи на пазарот веруваат дека американскиот долар е премногу силен во споредба со своите конкуренти. За мерењето на овие наводи за помош...
Вести Економија

Швајцарскиот франк се зголеми во однос на еврото

Слободен печат
На оваа валутна промена влијание имаше американскиот претседател Доналд Трамп, кога зазема уште потврд став во врска со трговијата на другите земји со Кина, поради...
Вести Ви Препорачуваме Економија

Од утре во оптек новите банкноти од 100 и 200 евра: ШТО СО СТАРИТЕ?

Слободен печат
Европската централна банка утре ќе ги пушти во оптек редизајнираните банкноти од 100 и од 200 евра. Банкнотите се последните во низата кои ја сочинуваат...