20.8 C
Скопје

Tag : Толковен речник

Вести Македонија

Институтот за македонски јазик ќе даде нови толкувања за спорните зборови

Слободен печат
Владата на Република Северна Македонија, заедно со Министерството за образование и наука и Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков“ многу јасно и прецизно ги...
Вести Македонија

ЦИВИЛ: Бришењето зборови од Речникот на македонскиот јазик нема да го намалат говорот на омраза, туку ќе го засилат

Слободен печат
ЦИВИЛ бележи дека многумина се најдоа практично навредени од најавата дека навредливите зборови „циганче”, „циганштија”, „поциганчи”, „циганштилак” ќе бидат отстранети од дигиталното издание на „Толковен...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Пу јаз’к

Неполни 24 часа по промоцијата на дигиталната платформа на Толковниот речник, на Денот на македонскиот јазик, славеникот – јазикот, доживеа политички упад со бришење лексеми...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Грујовска: Од почит кон Ромите го тргнавме зборот „циган“, другите зборови нема да ги тргнеме

Откако на Денот на македонскиот јазик 5 мај беше промовиран електронскиот  Толковен речник на македонскиот јазик не стивнуваат реакциите на јавноста за содржината на зборовите...
Вести Македонија

Филологот Ниами: Отстранувањето на зборови од Толковниот речник е чин на цензура забранета со Устав

Слободен печат
Отстранување на одредници од сериозен научен и лексикографски труд, каков што е Толковниот речник на македонскиот јазик, само затоа што одредени зборови не се општоприфатливи,...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Повлечени зборовите циганштија, курва, педер и други од дигиталниот толковен речник

Соња Христовска Угриновска
По реакцијата од Ромите за навредливите зборови во дигиталното издание на Толковниот речник, Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ ги повлече зборовите се циганчи, циганштија,...
Вести Македонија Слајдер

Толковниот речник на македонскиот јазик достапен електронски на платформата makedonski.gov.mk

Слободен печат
Толковниот речник на македонскиот јазик во шест тома од денеска е достапен онлајн и бесплатно за користење на интерактивната платформа makedonski.gov.mk, која денеска ја промовираше Владата...
Вести Култура Слајдер

Промоција на електронското издание на Толковниот речник на македонскиот јазик

Слободен печат
Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков” при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје денеска организира чествување по повод 5 Мај – Денот на македонскиот...