Tag : соња кириџиевска

Колумни

Оставете ги фирмите сами да си ги избираат вработените

Соња Кириџиевска
Последната идеја за субвенционирање приватни фирми за да вработат припадници на малцинските заедници, пласирана од вицепремиерот за политички систем Артан Груби, безмалку ја збуни јавноста, која...
Ви Препорачуваме Колумни

Законите за банки да бидат немилосрдно построги

Соња Кириџиевска
Колкави се димензиите на пропаста на една банка, без разлика што нејзиното учество во вкупните кредити и депозити на банкарскиот систем беше под 2 проценти, покажува најсвежото...
Ви Препорачуваме Колумни

Апокалипса на потрошувачката економија

Додека се бараа начини да се избегнат мачните етички и медицински избори кои се наметнати од скудните ресурси на преоптоварениот здравствен систем, пандемијата ја стави...
Вести Ви Препорачуваме Економија

Со приватни тужби до заработеното

Соња Кириџиевска
Откако добија целосна поддршка и од владините институции, експертите и синдикатите, најважното неодговорено прашање е дали работниците ќе си го добијат заработеното. Како што стојат...
Ви Препорачуваме Колумни

Газди бараа државна помош, а си ја пикнаа в џеб

Соња Кириџиевска
Крајно себично, неодговорно и безобразно. Лавината критики која се спушти врз дел од македонските газди е сосема оправдана, бидејќи изиграа една благородна цел и сосема...
Ви Препорачуваме Колумни

Побрзајте со формирањето влада, економијата не трпи импровизации

Соња Кириџиевска
Прогнозата на Европската комисија за траекторијата на македонската економија до крајот на годината е – преживување. Ова и не е зачудувачки, ако се погледнат тазе...
Ви Препорачуваме Колумни

Колку за субвенции, толку за увоз на храна

Партиите ја „ораат“ државата со земјоделски ветувања. И тоа, не на трактор или со мотика на рамо. Да ти е милина да ги слушаш. Ја...
Ви Препорачуваме Колумни

Пандемијата како економски земјотрес

Владата ја отвора државата. Ракавицата е фрлена. Мора да се живее, економијата веќе нема сили да стои во место. Прв, втор, трет сет на економски...