• одеса

Одеса прогласена за светско наследство на УНЕСКО

Историскиот центар на украинскиот пристанишен град Одеса е прогласена за загрозено светско наследство од страна на агенцијата за култура на Обединетите нации, и покрај руското противење, пренесува „Би-Би-Си“. УНЕСКО соопшти дека нејзината одлука ја препознава „извонредната универзална вредност“ на локацијата. Но, Русија го критикуваше потегот, велејќи дека е „политички мотивиран“. Позната како „бисерот на Црното …

Одеса прогласена за светско наследство на УНЕСКО Read More »