12.8 C
Скопје

Tag : мешовита комисија

Вести Македонија

Бугарската страна на Мешовитата комисија ги одби нашите предлози за историското образование поддржани од СЕ и УНЕСКО

Слободен печат
Од македонска страна на денешната средба на мешовитата македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања, беа дадени предлози засновани на современите разбирања за историското образование...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Мешовита комисија: Културен натпревар во молчење за Гоце

Членовите на македонско-бугарската комисија ја завршија 12-тата седница, на која се очекуваше да се расправа за ликот и делото на револуционерот Гоце Делчев, но јавноста...
Вести Македонија Слајдер

За Гоце Делчев ќе расправа Мешовитата македонско – бугарска комисија

Слободен печат
Записникот од десеттата средба, учебниците за седмо одделение кај нас, како и прашањето за ликот и делото на Гоце Делчев се очекува да бидат теми...
Вести Македонија Слајдер

Историчарите продолжуваат со напорите за приближување на ставовите: Македонија порачува дека ќе разговара со Бугарија и покрај ветото

Слободен печат
Додека трае дводневната средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и образовни прашања, властите во Скопје со пораки дека разговорите со Бугарија ќе продолжат и...
Вести Македонија Слајдер

Гоце Делчев, средновековниот и раноосманлискиот период – теми на онлајн средбата на македонските и бугарските историчари

Слободен печат
Содржината во македонските учебници по историја за средновековниот период и раноосманлискиот период ќе биде тема на 11. средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Средновековниот и раноосманлискиот период во македонските учебници тема на 11. средба на македонско-бугарската Комисија

Слободен печат
Содржината во македонските учебници по историја за средновековниот период и раноосманлискиот период ќе биде тема на 11. средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и...
Вести Македонија Слајдер

Ѓорѓиев: Покорисно е да се даде личен придонес во научната дискусија одошто да се споделуваат еднострани политички толкувања и желби

Слободен печат
Многу покорисно е да се даде личен придонес во научната дискусија во рамки на Комисијата одошто јавно да се споделуваат еднострани политички толкувања и лични...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

ВИДЕО | Георгиев: Барањата на Бугарија се апсолутно неприфатливи за Македонците

Слободен печат
„Несомнено, политичката ситуација ќе има влијание на работата на Заедничката историска комисија, но, и покрај тоа, убеден сум дека таа треба да продолжи. Работите можат...
Вести Македонија Слајдер

Ѓоргиев од мешовитата македонско-бугарска комисија: Гоце Делчев треба заедно да го чествуваме

Слободен печат
Професорот Драги Ѓоргиев, ко-претседавач на Мешовитата комисија со Бугарија од македонска страна, вечерва во интервју за телевизијата „Сител” истакна дека работата на Комисијата не е да...
Вести Македонија

Захариева се надева дека Мешовитата комисија ќе продолжи да работи веднаш по завршување на изборите

МИА Агенција
Бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева се надева дека Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија за историски и образовни прашања ќе продолжи со својата работа веднаш...