18 C
Скопје

Tag : концепт

Вести Ви Препорачуваме Македонија

Дигиталното образование – концепт на 21. век

МИА Агенција
Растечката и забрзана примена на новите ИКТ технологии во речиси сите сегменти од општеството, особено дојде до израз во образованието кое треба да ги подготви...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Нема летен одмор за наставниците: Три месеци ќе се обучуваат за новите реформи

Михаило Донев
Учениците од прво и четврто одделение во новата учебна година ќе почнат да учат според новата програма, согласно новиот концепт за реформи во Основото образование...
Вести Македонија Слајдер

Царовска: Со Концепцијата за основно образование ќе се премине од фактографско кон учење со разбирање

Слободен печат
Остануваме на интегрираниот модел на педагогија затоа што тој во светски размери дава резултати, но и во пилот училиштата и во нашата држава и во...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Јаневска: МОН да ја повлече новата концепција за образование

Лука Андреев
Не смее да се донесе нова концепција за основното образование без да се направи стручна владина мултидисциплинарна анализа, која ќе ни каже дали постои можност...
Вести Македонија

Царовска: Светот одамна применува модел на интеграција на предмети

Слободен печат
Предметите историја и географија во сите развиени земји се интегрирани тематски како научни дисциплини. Постојат, секако, модуларно поставени, но темите кои ги разгледуваат тоа го...
Вести Македонија Слајдер

Царовска децидна: Нов концепт за матура од следната година

Слободен печат
Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска повтори дека годинава останува постоечката концепција за државна матура и оти нема да има намалување на предметите...
Вести Македонија Слајдер

Членови на МАНУ: Реформата во образованието е неопходна, претпазливо со историјата

Слободен печат
Реформата треба да се поддржи и неопходна e што побргу, зашто се работи за најзначајно прашање – основното образование што е база на целиот образовен...
Вести Македонија Слајдер

Почна второто полугодие од учебната година: Бојкот на дел од матурантите, Царовска најави дека „нема бегање од актуелниот концепт“

Слободен печат
Наставата во второто полугодие продолжи по истиот, хибриден модел, како и во првиот дел од учебната 2020/21 година затоа што, според Министерството за образование и...
Вести Македонија Слајдер

Сенат на УКИМ: Концептот да почне како пилот-проект, тоа е првична идеја за чие спроведување треба многу повеќе време

Слободен печат
Врз основа на член 96, став 1, алинеја 43 од Законот за високо образование (Службен весник на Република Македонија бр. 82/2018) и член 157, став...
Вести Македонија Слајдер

Информатичарите со реакција за новиот концепт за основно образование: Се оди неколку чекори наназад

Слободен печат
Здружението на информатичари на Македонија (ЗИМ) информира дека со писмо испратено до Министерството за образование и наука (МОН) реагира на најавената концепција во основното образование....