Tag : кинотека

Вести Култура Слајдер

Утре почнува Џифони Македонија

Од 25 до 30 септември ќе се одржи 8.Филмски фестивал за млади „Џифони Македонија“. Најголемиот дел од програмата ќе се одвива онлајн, а во вечерните...
Културен печат

Фестивал „Скопје синема сити“: Филм за „Њу ордер“ го отвора фестивалот на музички документарци

Тони Димков
Фестивалот „Скопје синема сити“ ќе го отвори филмот „Декади“ на режисерот Мајк Кристи за бендот „Њу ордер“, кои се артисти во фокус на шестото издание....
Културен печат

Филмолошки студии: Кинотеката објави дигитализирано издание на „Историја на филмот“

Тони Димков
Деновиве Кинотеката на Северна Македонија на нејзината интернет-страница го објави дигитализираното издание на „ Историја на филмот, книга I – Раздобјето на немиот филм (1895...
Културен печат

Кинотека: Летното кино го добива називот „Мирно лето“

Тони Димков
Пред 60 години, или летото 1960 година, Димитрие – Рули Османли почнал да го снима филмот „Мирно лето“, што значи дека следната година ќе го...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 42 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 42, во печатеното издание на „Слободен печат“ (4.8.2020), го отвораме со најава на првото издание на Фестивалот за европски авторски анимиран филм...
Вести Култура

Владимир Ангелов: Кинотека на Северна Македонија со исполнета летна програма

Слободен печат
Временските (не)прилики изминативе денови ги одложија проекциите на три филма од циклусот посветен на Чарли Чаплин под отворено небо во дворот на Кинотеката. Затоа насловите...
Културен печат

Македонски центар за фотографија: Евоцирани спомени од скопскиот земјотрес ставени на филм

Тони Димков
Документарниот филм „Првата светска војна, сеќавања“ на Роберт Јанкулоски е посветен на македонскиот фронт и на жртвите од Првата светска војна. Филмот е снимен во...
Културен печат

Кинотека: Летната програма почна со Европски филмски предизвик

Тони Димков
Европскиот филмски предизвик со селекција на четири современи европски филмови ја отвори летната кинопрограма во дворот на Кинотеката. Од 10 до 13 јули се прикажуваат...
Културен печат

Кинотека: Дигитално издание на „Време на игри и соништа“ на Илинденка Петрушева

Тони Димков
Кинотеката ја збогати својата дигитална издавачка едиција со книгата „Време на игри и соништа“, со поднаслов „Аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година“,...
Културен печат

Кинотека: Монографијата „Манчевски“ е достапна онлајн

Тони Димков
Монографијата „Манчевски“ во издание на „Арс ламина – публикации“ е достапна преку интернет-страницата на Кинотека. Заинтересираните ќе можат бесплатно да го симнат ексклузивното издание за...