18 C
Скопје

Tag : кица колбе

Колумни

Сонот за „големи држави“ на малечките балкански политичари

Кица Колбе
Балканот е на пат да ја оствари Ничеовата теза за животот како „вечно враќање на истото“. Само што балканската варијација на познатата теза од „Волја...
Колумни

„Ангелот на приказната“ на Вим Вендерс во „Небото над Берлин“

Кица Колбе
Доколку човештвото еден ден  го загуби својот раскажувач, тогаш тоа ќе ја загуби и својата детскост, вели стариот писател Хомер во „Небото над Берлин“ на...
Колумни

Какви банаузи, какви варвари мора да сме ние, Македонците

Кица Колбе
Ненадмината убавина на Македонија! Нејзина најголема вредност – а се наоѓа во едно дребно црквиче во Курбиново! Не во псевдопалати од стиропор и бетон што...