• фиќо

Приказната на легендарното „фиќо“: Доволно пространо за семејство со поплиток џеб, доволно отмено за дама во скапа бунда

Пред 65 години од производната лента на „Застава“ во Крагуевац се симна првото „фиќо“, кое по лиценца на италијанскиот „Фиат“ се произведуваше следните 30 години. Вкупното производство на погонот изнесувал 923.487 примероци, со што „застава 750“ беше еден од најпопуларните автомобили на патиштата во бивша Југославија.   „Фиќото“ е меѓуградско возило. Ако не верувате, прашајте …

Приказната на легендарното „фиќо“: Доволно пространо за семејство со поплиток џеб, доволно отмено за дама во скапа бунда Read More »