Tag : данило коцевски

Колумни

Универзална сала е интимност на скопјани, а не политика

Универзална сала е значаен дел од нашата скопска носталгија и љубовта кон градот, а ние за жал се сакаме да претвориме во политика. По земјотресот,...
Колумни

Политиката и културата, сезона на парење

Данило Коцевски
Со секои нови избори, како што ќе бидат овие наредниве на 12 април 2020 година, доаѓа до додворување и флертување меѓу политиката и културата. Тоа...
Колумни

Власта е како швепс

Данило Коцевски
„Власта е како швепс, ако многу се консумира, излегува на нос“. Насловот на текстов е афоризам на познат сатиричар од нашето соседство. Тој покажува колку...
Колумни

Зa македонските снобови

Данило Коцевски
„Книгата за снобовите“ на Вилијам М. Текери може да биде добар патоказ за нашата сè уште ненапишана книга за македонските снобови. Македонските снобови во последно време...
Колумни

Будење на младите – колку им обрнуваме внимание?

Данило Коцевски
Младите на различни начини можат да се будат во литературата, но и во стварноста. Така било отсекогаш, така е и денес. Будењето може да биде...
Колумни

Митко Зафировски – разговарав со другарите на Гоце Делчев

Данило Коцевски
Честопати неоправдано забораваме многу детали од нашата историја кои се битни за нас, а кои задираат во областа на историската наука или публицистика. Тие аспекти...
Колумни

Интелектуалците денес: Махери за манипулација или совест на општеството?

Данило Коцевски
Жестоко е времето во кое што живееме денес. Интелектуалната клима во многу нешта е изменета и постојано се менува, со голема брзина и непредвидливост. Односот...
Колумни

Како не им здодеа на Бугарите толку многу да нè сакаат

Данило Коцевски
Одмереноста, наоѓањето мера во сите нешта во животот е мудрост. Без таа мудрост, особено денес, тешко е да се водат какви било преговори и договори...
Колумни

Зошто заборавивме да зборуваме за среќата?

Данило Коцевски
Толку многу сме далдисани по политиката, така што човек ќе помисли дека за ништо друго и не знаеме да зборуваме, и дека ништо друго и...
Колумни

Нестор Алексиевски го изработил ковчегот во кој се пренесени коските на Гоце Делчев

Данило Коцевски
Славниот резбар Нестор Алексиевски го изработил ковчегот во кој се пренесени коските на Гоце Делчев од Софија во Скопје во 1946 година. Нестор Алексиевски-Мирчевски е...