-4 C
Скопје

Tag : бесими

Вести Економија

Бесими: Во првиот квартал ќе се видат ефектите од мерките за стабилизација на економијата

МИА Агенција
Веќе во првиот квартал од 2021 година ќе се видат ефектите од мерките кои Владата преку државниот буџет ги презема со цел да се стаблизира...
Вести Македонија

Бесими: Проекциите во Буџетот ќе обезбедат политики кои ќе помогнат за спроведување на брза излезна стратегија

Слободен печат
Во Собранието денеска треба да продолжи расправата по дополнетиот предлог буџет за 2021 година. Ова е трет ден. Расправата на пленарна седница трае најмногу пет...
Вести Македонија

Продолжува расправата во Собранието по дополнетиот предлог-буџет за 2021

Слободен печат
Во Собранието денеска треба да продолжи расправата по дополнетиот предлог буџет за 2021 година. Ова е втор ден. Расправата на пленарна седница трае најмногу пет...
Вести Македонија

Награда за медицинските лица, средства за вакцини и државната гарантна шема обезбедени со прераспределба во Буџетот

Слободен печат
Средства за еднократен надомест за сите медецински лица и помошен персонал во болниците кои ги третираат заболените од Ковид, како и средства за набавка на...
Вести Економија Слајдер

Бесими: Нов Закон за внатрешна финансиска контрола за зголемување на отчетноста на институциите

Слободен печат
Нов систем на раководна отчетност во финансиското управување и контрола на институциите од јавниот сектор ќе се создаде со новиот Закон за системот на внатрешна финансиска контрола...
Вести Економија

Заев: Економскиот инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан нов стимул за економски раст

Слободен печат
Економскиот инвестициски план за Западен Балкан е нов стимул за економски раст, беше истакнато на седницата на Националниот инвестициски комитет со кој претседаваше премиерот Зоран...
Вести Економија

Се воведуваат фискални правила и фискален совет за поголема контрола на јавните финансии

Слободен печат
Поставување  фискални правила и воспоставување Фискален совет – во насока на поголема контрола, среднорочно буџетирање и воспоставување интегриран систем за управување со јавни финансии-во насока...
Вести Економија

Бесими на „Денови за финансиска писменост”: Двојно повисок економски раст со Стратегијата за попаметен раст

Слободен печат
Преку спроведување на концептот на СМАРТ-финансии – на среден рок може да постигнеме двојно поголем економски раст во споредба со последната деценија, што би значело...
Вести Економија

Бесими: Буџетот за 2021 на првите страници ги има приоритетите, но содржи и петгодишна рамка

Слободен печат
Удвојување на растот, од просечната стапка од 2-2,5 проценти во изминатите 10 години на просечна стапка од 4-5 проценти во наредниот период, може да се...