Со намирници од кујната заштитете се од комарците
Тешко е во ова време на годината да се одбраниме од здодевните комарци, но постои начин како да го ублажите чешањето и црвенилото.
Вистинско решение во тој миг е мразот.
На местото каде инсектот ве „грицнал“ ставете коцка – две мраз зашто студената облога ќе го „замрзне“ нервот, а со тоа чешањето и пецкањето ќе се смират.
Ако комарецот ве убоде дома, веднаш истријте го тоа место со малку мед или со лимон и болката ќе исчезне.
Сода бикарбоната помага и во овој случај зашто содржи алкална компонента. Можете да ставите и малку паста за заби, затоа што таа ја лади кожата, а со тоа го намалува чешањето.
Босилекот е исто така од голема помош, со оглед на тоа дека содржи тимол и камфор кои го смируваат пецкањето. Лист од оваа ароматична билка ставете директно на убодот.