19 C
Скопје

Секогаш пристап до вашите пари – Банкомати

Тешко е да се замисли современиот начин на трансфер на пари без банкомати. Во динамично време, кога луѓето се дел од глобалниот пазар, можноста да се подигнат средства во кое било време и кој било дел од светот, е навистина важна придобивка.

Што е банкомат?

Банкоматот или „automated teller machine“ (ATM, светски позната кратенка), оваа машина е можност да подигнете средства по електронски пат. Штеди време, смалува метеж по банки и трошоци по шалтери. Убавината на овој корисен апарат е што може да се користи 24 часа. Се користи преку дебитни или кредитни картички со ваш личен код, со внесувaње на ПИН (вашата тајна шифра) и бирање на одреден износ на средства. Корисникот комуницира со банката на матичниот јазик, или пак одбира друг јазик доколку е странец. Во најновите модели на банкомати, постои опција за промена на валута, депонирање готовина, плаќање сметки и други операции.

Малку историја

Првиот човек што добил идеја да направи ваква револуционерна машина, бил Лутер Џорџ Симјиан. Неговиот предлог бил прифатен со овации во банката „Ситикорп“ и во 1939 година за првпат ја понудила оваа можност на своите клиенти. Но, немало баш некој интерес. Веројатно луѓето уште биле несвесни за технолошките предности и не дале шанса. Дури во 1967 година, банката „Берклиз“ во Лондон го инсталира првиот банкомат што успешно го претставува развојот на сите банкомати ширум светот подоцна.

Денешното користење и поволности

Многу често се случува итно да ви се потребни средства во „кеш“, или да имате потреби кои значат брзо вадење пари. И се разбира – прво што ќе се сетите е, каде има најблизок банкомат? Она што е важно при избирање банка за вашите трансакции, е секако поволност, која ќе значи минимум провизија при вадење средства. Во широката палета понуди на банките, „Халкбанк“ АД Скопје има одлична понуда, со која доколку сте примател на плата/пензија во „Халкбанк“ АД Скопје, во секое време можете да подигнувате готовина од сите банкомати во земјата без провизија.

Иднината е сега

Користењето банкомати сигурно делувало страшно за клиентите на почетоците од нивното појавување. Сега кога речиси секој чекор во електронското подигнување средства е автоматизиран, безбеден и едноставен, нема причина за грижа. Банките се во чекор со новитетите, секое ваше подигнување средства е ефикасно и ви овозможува брз пристап до вашите пари секаде и во секое време.

 

Поврзани вести

Иднината на банките

СП.

Што се случуваше во 2020 на економски план и што да очекуваме во 2021

СП.

Штедење наспрема вложување (инвестиција) – што е разликата?

СП.

Безбедни кредитни картички

СП.

Дозволено пречекорување на средства – како до најбрз начин на покривање на вашите моментални потреби?

СП.

Пет начини како да го научите вашето дете да раководи со пари

СП.

Остави Коментар