Руските банки одвоиле 30 милијарди рубљи за исплата на плати

Руската Влада неодамна усвои пакет мерки за поддршка на бизнисот поради пандемијата со Ковид-19.

Шефот на Одделот за заштита на потрошувачи и пристап до финансиски услуги на Руската банка, Михаил Мамута соопшти дека до 28 април, руските банки одобриле бескаматни кредити за исплата на плати на вработените во вкупна вредност од 30 милијарди рубли. .

Руската Влада неодамна усвои пакет мерки за поддршка на бизнисот поради пандемијата со Ковид-19.

За бизнис заедницата беше покрената програма за заеми без камати за бизниси што претрпеле најмногу од пандемијата. Обемот на секој заем е во согласност со износот на една минимална плата, која во моментов во земјата е 12.130 рубли за секој вработен во компанијата.