Рецепт за божиќна погача со суво грозје: Ароматична и мека како душа
Празничната погача со суво грозје всушност може да се направи со какви било додатоци (солени или слатки) наместо со суво грозје. Кога ќе се испече, погачата ќе биде богата! Празничната погача со суво грозје е идеален додаток на божиќната трпеза. Дознајте како се подготвува!
Состојки:
– Масло за подмачкување
– 380 г брашно
– 30 г интегрално пченично брашно
– 30 г шеќер, плус уште за посипување
– 1 лажичка сода-бикарбона
– 1 лажичка прашок за печиво
– 1 лажичка сол
– 125 г суво грозје
– 1 лажица семки од анасон
– 60 г ладен несолен путер, исечен на парчиња
– 190 мл полномасно млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната и подгответе го брашното.
За да направите празнична погача со суво грозје, загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете го плехот со хартија за печење и малку намачкајте го со масло. Во голем сад изматете ги брашното, интегралното пченично брашно, шеќерот, сода-бикарбоната, прашокот за печиво и солта. Додадете суво грозје и семе од анасон и изматете да се соедини. Додадете го путерот и со прстите измешајте го брашното.
Направете вдлабнатина во смесата со брашно, додадете го млекото и мешајте со вилушка додека не се соедини (тестото ќе биде лепливо). Тестото префрлете го во подготвен плех и обликувајте го во круг. Со остар нож исечете рез на врвот на тестото и посипете го со уште малку шеќер. Печете додека погачата не порумени. Оставете малку да се излади пред да ја исечете. Уживајте во празничната погача со суво грозје!