На денешен ден – 28 август

на денешен ден
Фото: Инстаграм

1929. Рударите од рудникот Лојане, кумановско стапиле во штрајк. Нивните барања биле подобрување на работните услови и зголемување на личните доходи. Поради тоа овој ден е прогласен за Ден на рударите во Македонија. На овој ден во сите македонски рудници се организираат прослави и свечености.

1968. Починал Антон Панов, истакант македонски драмски писател. Од родниот Дојран во 1923 година со семејството се сели во Белград, каде учел во 3-та машка гимназија, која ја напуштил поради спор со еден од професорите и приватно полагал испити. Во 1933 година ја напишал првата драма која од Народниот театар во Белград ја одбиле, а режисерот подоцна ја поставил на сцената од Скопскиот театар. Неговата драма „Печалбари“ е напишана на македонски јазик, во време кога била забранета неговата употреба. Првпат е изведена во Скопје на 3 март 1936 година.

1977. Роден е Тодор Гечевски, поранешен македонски кошаркар и член на Македонската кошаркарска репрезентација и актуелен директор на Кошаркарската федерација на Македонија. Од 2005 до 2009 година беше прогласен за најдобар македонски интернационалец, како и најдобар домашен играч за 2012 година. Гечевски играше на позиција центар.

Видео на денот