Милошоски: РСС треба да поведе постапка за нестручно работење на судијата Ставрев - Слободен печат

Милошоски: РСС треба да поведе постапка за нестручно работење на судијата Ставрев

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски преку својот Фејсбук профил побара преземање на постапка против судијата Ставрев.

За повторување на постапката на случајот „ТНТ“, Републичкиот судски совет (РСС) треба да поведе постапка за нестручно работење на судијата Ставрев, вели пратеникот Антонио Милошоски преку својот Фејсбук профил.

„Деновиве случајот ТНТ освен по својата содржина, стана актуелен и по писмената оставка на судијата – поротник, заради спреченост преку истек на мандат и законски навршени години. Со тоа судењето почнува од почеток и ќе трае уште две години. И доколку се слушаат изјавите на странките во спорот и нивните застапници тогаш се извлекуваат различни заклучоци за тоа кој е одговорен за ваквиот пропуст во постапката.

Но, законот за кривична постапка е прецизен и одговорноста за ваквиот суштински пропуст во судењето за предметот “ТНТ” ја лоцира кај судијата Огнен Ставрев, како претседател на судечкиот совет. Според членот 349 од ЗКП точно претседателот на судечкиот совет Ставрев имал одговорност да побара од претседателот на судот (Џолев) да определи еден или двајца судии – поротници како замена, доколку е веројатно дека главната расправа ќе трае подолго. А со толку многу докази, вештачења, бројот на обвинети и уште поголемиот број на сведоци, како и со имањето на податоците за возраста на поротничката, судијата Ставрев можел и морал да знае дека главната расправа за “ТНТ” ќе трае подолго.

Затоа, повторувањето на постапката за „ТНТ” е исклучива грешка на судијата Ставрев, заради неговото лошо менаџирање и ненавременото и немарно вршење на судската функција во водењето на постапката.

Согласно тоа, сега на потег е Републичкиот судски совет, кој согласно членот 75 од Законот за судовите, по иницијатива од Претседателот на РСС Киро Здравев, треба да поведе постапка за нестручно/ненавремено работење на судијата Огнен Ставрев. На таков начин судските тела самостојно ќе покажат капацитет за примена на законите кои се однесуваат на судиите и со тоа ќе ги намалат прозивките за „ветинг” кој други надворешни фактори би им го наметнувале на судиите како независна власт“, напиша Милошоски.

Прочитај повеќе

Предлозите на бизнис заедницата Заев ќе ги вметне во партиската економска изборна програма

Слободен печат

Вујиќ: Лаикот по Право најде да толкува судска пресуда

Горан Наумовски

Топлотниот бран создаде дамка: Над милион морски птици угинаа над Тихиот Океан

Слободен печат

Руско МНР: САД намерно го убија иранскиот генерал Касем Сулејмани за да ја поткопаат безбедноста

Слободен печат

Ѓорчев: На Македонија не и се потребни картели и сомнителни белосветски мафијаши

Слободен печат

Пристигнати повеќе од 5.500 апликации за поддршка на проекти од културата

Слободен печат

Остави Коментар

five × five =

Прочитај повеќе

Вучиќ: Кои права ги имаат Србите во Црна Гора, а кои Албанците во Северна Македонија?

Слободен печат

Спасовски: Се унапредуваат односите и соработката меѓу Северна Македонија и Руската Федерација

Слободен печат

Заев го повика Мицкоски да изнајдат заедничко решение за Законот за јавно обвинителство

Слободен печат

30 ПРАШАЊА СО СТУДЕНТ ВО „КУЗМАН“: Името на мојот студентски живот како филм би бил САМОУНИШТУВАЊЕ (ВИДЕО)

Слободен печат

Спасовски: За овие две и пол години се решија најважните и најтешките прашања

Слободен печат

Димовски: Со Зaконот за стратешки инвестиции се остава простор за потенцијални злоупотреби

Слободен печат