Инспектор за храна: Четири производи кои никогаш не ги купувам во продавница

Фото: Pexels/ Jack Sparrow

Инспекторите за храна играат клучна улога во обезбедувањето на безбедноста на снабдувањето со храна и затоа знаат кои производи во продавниците треба во голема мера да се избегнуваат.

Инспекторите за храна ги спроведуваат упатствата поставени од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) во различни процеси поврзани со храната, од набавка до дистрибуција, со цел да се задржат важни стандарди кои го штитат јавното здравје, пишува „Експрес“.

Тие откриле каква храна не купуваат во продавниците. Непастеризираното млеко, кое обично се нарекува сирово млеко, е на врвот на нивниот список. За разлика од пастеризираното млеко, кое се подложува на процес на загревање за да се отстранат патогените и да се продолжи рокот на траење, сировото млеко ја задржува својата природна состојба.

Меѓутоа, недостатокот на пастеризација претставува ризик за потрошувачите, бидејќи сировото млеко може да содржи штетни бактерии како што се салмонела, Ешерихија коли, листерија, бруцела и други, истакна Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Експертите за безбедност на храна генерално советуваат да не се консумира сирово млеко поради вродените ризици поврзани со него.

Сировите никулци можат да бидат опасни

– Многу луѓе тврдат дека сировото млеко ги има сите овие здравствени придобивки, но едноставно не вреди да се ризикува, бидејќи има многу патогени организми кои сè уште се живи во тоа млеко, особено ако доаѓа директно од фабрика за преработка – рекол д-р Брајан Куок Ле, хемичар за храна и индустриски консултант.

Слично на тоа, сировите никулци, како што се никулците на ‘рдоквата, луцерката и детелината, претставуваат предизвици во смисла на безбедноста на храната. Тие, инаку, се сметаат за хранлив додаток на јадењата, но можат да содржат и штетни бактерии како што се Ешерихија коли и салмонела.

– За да никнат микробите, семето не може соодветно да се дезинфицира за да се убие, на пример, салмонелата. Но, постојат одгледувачи на микроби кои вршат одлична работа и посветуваат големо внимание на чистењето и санитарните услови – објаснила професорката Кали Книел, микробиолог од Универзитетот во Делавар.

Како мерка на претпазливост, на потрошувачите им се препорачува темелно да ги мијат никулците пред консумирање за да ја намалат веројатноста за појава на болести предизвикани од храна.

Претходно исечените производи, кои најчесто се наоѓаат во продавниците за храна, предизвикуваат загриженост и од перспектива на безбедноста на храната.

Сечените производи се ризични

– Ако сакате да јадете сирови производи претходно исечени на парчиња, се соочувате со истиот количина на ризик од микроорганизми (микроби) како и со никулците. Тоа е затоа што не знаеме што правел лицето зад шанкот додека ги сечело производите и какви постапки применувал. Согласно законот, пакуваната храна мора да помине строга процедура, храната што се сече на лице место не мора нужно – рекол д-р Ле.

Освен тоа, претходно исечените дињи се особено чувствителни на раст на бактериите поради нивната влажна и порозна природа.

Експертите за безбедност на храна ги предупредуваат потрошувачите да бидат внимателни кога купуваат и консумираат претходно исечени производи и ја истакнаа важноста од правилно миење и складирање за да се намали ризикот од болести кои се пренесуваат преку храната.

Кога станува збор за местата каде се купува (стои) врелата храна, каде што се изложуваат производи готови за јадење за да ги купите, одржувањето на соодветна температура е клучно за спречување на растот на бактериите. Прописите за безбедност на храната налагаат топлата храна да се чува на температура од 57 степени Целзиусови или повисока, додека ладната храна да се чува под 5 степени Целзисуови.

На потрошувачите им се препорачува да ја проверат чистотата на полиците (местата) за топла храна и да се осигураат дека храната се чува и служи на безбедни температури за да се намали ризикот од болести предизвикани од храна.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот