Иницијатива за геостратешка доминација – Кина, Русија, Пакистан и Иран ја зајакнуваат координацијата за Авганистан,

Исмаил Кан, ветеран на авганистанската војска во Херат/ Фoто: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Високи претставници од Кина, Русија, Пакистан и Иран се согласија да ја зајакнат комуникацијата и координацијата за прашањето на Авганистан

Кинескиот државен советник и министер за надворешни работи Ванг Ји, шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров, пакистанскиот министер за надворешни работи Шах Махмуд Куреши и иранскиот помошник министер за надворешни работи Сајед Расул Мусави постигнаа консензус на неформалниот состанок за Авганистан во таџикистанскиот главен град Душанбе.

Четирите земји треба да ја зајакнат комуникацијата и координацијата, да бидат едногласни, да направат позитивно влијание и да одиграат конструктивна улога во стабилизирањето на ситуацијата во Авганистан, се согласија шефовите на дипломатииите на овие држави

Земјите во регионот очекуваат новата авганистанска влада да биде инклузивна, антитерористичка и пријателска кон своите соседи.

Договорот на овие 4 земји во регионот на Азија се поистоветува со сојузништвото кое  пред неколку дена го промовираа  САД, Велика Британија и Австралија за геостратешка доминација во Пацифичкиот регион

Се смета дека Русија Кина САД и Пакистан сакаат со заеднички сили да воспостават целосна геостратешка доминација во Азија и така да го анулираат западното влијание особено откако неодамна САД цеосно се повлекоа од авганистан препуштајќки ја власта на Талибанците

Видео на денот