ФОТО: Екипажот на МВС морал да се скрие поради закана од вселенски отпад

Меѓународна вселенска станица
Меѓународна вселенска станица / Фото: EPA/NASA TV

Екипажот во Меѓународната вселенска станица  минатата недела беше предупреден за опасност од вселенски отпад.

Во средата на екипажот му беа дадени два дена да се подготви за инцидентот, но откако опасноста одмина  на членовите на екипажот им беше дозволено да продолжат со работа. Како што информира РТ, станувало збор за делови од сателит кои прелетаа покрај МВС 2007.

Затоа, корекцијата на орбиталната височина на Меѓународната вселенска станица закажана за утре е откажана.

Контролата на станицата на Земјата, и во Русија и во САД, претходно му нареди на екипажот накратко да се скрие во нивните вселенски летала со образложение дека немаат доволно време за маневрирање. Во такви случаи, на екипажот му се наложува да се повлече во своите вселенски бродови и да се подготви за потенцијална евакуација.

 

 

Видео на денот