Цвеќиња што се јадат: Раскош и здравје на чинија

Фото: Unsplash

Цвеќињата за јадење не се новина, бидејќи цветната кујна се користела во антички Рим, а во културите на Кина, Блискиот Исток и Индија сѐ уште е составен дел од исхраната.

Цветните салати за јадење станаа вистински тренд. И не само што изгледаат многу необично и привлечно, туку имаат посебна арома и се многу здрави. Цветовите може да се додадат во разни јадења или да се мешаат со салати (свежи, сушени, зашеќерени), но исто така можат да бидат дел од рецептот за колачи, сосови, сирупи, чаеви и пијалаци со вкус. Некои цветни ливчиња имаат способност да ослободат боја, така што, на пример, со мешање со путер, можете да добиете ширење на оригиналната боја.


Пицата, на пример, може да биде украсена со детелина или јоргован. Се разбира, тука е и шафранот, кој се смета за еден од најдобрите зачински украси.

Цветовите од тиквички се ценети и при готвењето. Најдобро е да се искористат веднаш по берењето, свежи. Треба да се користат во рок од неколку часови по собирањето. Исполнете ги отворените цвеќиња со сирење, сланина, зачини и пржете накратко. Може да се направи со кисела павлака и тестенини, но и да се јаде свежо со домати и моцарела.

Внимавајте при изборот на цвеќиња за јадење

Можеби не сте знаеле дека брокулата е всушност цвет, а шафранот од зачини е дел од цветот. Тајната на барање цвеќиња во кујната е во едноставноста. Самите цвеќиња имаат или интензивни или благи карактеристики, од кои ниту една не толерира комплицирани јадења. Многу е важно да се има предвид фактот дека не се сите цвеќиња за јадење. Напротив, некои цвеќиња се многу отровни. Такви се нарцис, олеандер, пустикара, рододендрон, крин на долината, вистерија. Многу е важно добро да се распрашате за растението што се служи на чинијата. Исто така, важно е да не се третирани со пестициди и други хемикалии.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris (@irisinbeeld)


Кога се собираат цвеќињата, тие се превртуваат наопаку за да пливаат по водата. На овој начин тие се измиваат. За да ги оживеете, треба да ги потопите во сад со ледена вода 30-60 секунди. Потоа, исушете на хартиена крпа. Внимателно откинете ги ливчињата и другите делови од цвеќињата, кои се за консумирање. Вреди да се започне со мала количина цвеќиња, бидејќи на телото му треба време да се навикне на нов вид храна.

Два вида цвеќиња за јадење

Постојат два вида цвеќиња за јадење: декоративни и лековити. Лековитите може да бидат малку без вкус, особено стеблата и лисјата. И интересно е да се истакне дека за борачот се вели дека ни помага да ги заборавиме проблемите, а дека невенот носи среќа.

Познато е дека цвеќињата имаат позитивен ефект врз расположението и општата емоционална состојба на една личност. Алтернативната медицина сведочи за бројните здравствени придобивки од цвеќињата. Цветот од роза помага во работата на црниот дроб и цревата. Камилицата го ублажува стресот и го зајакнува имунитетот. Бегонија ги елиминира токсините и го чисти црниот дроб. Хризантемите лекуваат грип и настинки. Валеријана ја смирува и ја ублажува несоницата. Кадифика е позната по своите антисептички и антигабични својства и се користи во хомеопатската и во конвенционалната медицина за побрзо заздравување на раните.

Невенот ги ублажува менструалните болки. Поточарката која има антивирусни и антибактериски својства лекува настинки, респираторни инфекции и болести на уринарниот тракт. Цветовите од слива се користат за лекување на кашлица, белодробни заболувања и дијареја.

Не консумирајте ги цвеќињата од цвеќарница

Во наше време пестицидите се широко користени за одгледување цвеќиња, поради што е важно да се набават органски одгледувани. Не треба да консумирате цвеќиња од цвеќарница!

Најдобро е сами да одгледувате цвеќиња – за да бидете апсолутно сигурни дека не содржат пестициди. Цветовите се берат рано наутро или рано навечер, кога содржината на вода е висока. Треба да изберете цвеќиња кои штотуку се отвориле и изгледаат живи и здрави. Избегнувајте цвеќиња што изгледаат болни или се изедени од бубачки. Обично се јадат само ливчињата, со исклучок на шафранот, чиј толчник се користи како зачин.

Бидејќи цвеќињата обично се полни со полен, некои луѓе може да имаат алергиска реакција, па затоа се препорачува да се отстранат роговите и пистилите. Постои цела список највообичаени цвеќиња, кои освен во вазната, може да се најдат и на чинија. Тоа се лалиња за јадење, хризантема, цвет од јаболко, лимон, портокал, праска, круша, глуварче, гарденија, хибискус, бел слез, јасмин, лаванда.

Невен – провокативна жолта боја, жесток, горчлив вкус. Се става во супи, чорби, ориз (наместо шафран), путер.

Цвет од тиква – сладок, со вкус на нектар, погоден за печење, што се користи за правење пити.

Каранфил – силен вкус, сличен на каранфилче.

Гладиола – многу благ цвет, има сличен вкус како зелена салата и често се става во кремови и паштети.

Лилјан – многу видови не се погодни за јадење, бидејќи содржат алкалоиди. Таканареченото растение златниот крин може да се јаде цел, ливчињата се благи, а вкусот донекаде потсетува на костени. Тие можат да бидат дел од салата или полнети со свежо сирење. Сушениот крин е составен дел од кинеската слатко-кисела супа.

Јоргован – богат цветен цитрусен вкус. Кандираните цветови може да бидат раскошен украс на десертите, а јоргованот може, заедно со овошјето, да биде состојка во јогуртите и фрапеата.

Роза – сладок вкус пропорционален на интензитетот на аромата. Долниот, белиот дел се отстранува пред јадење.

Видео на денот