ВИДЕО: Трета ноќ по ред штрајкуваат хонорарците од Србија што работат на Интернет

Пред Националното собрание во Белград, во тек е третата вечер од протестот на Здружението на хонорарни работници на Интернет, кои ќе спијат во три големи и околу 20-тина помали шатори кои се поставени во рамките на оградената област и не го попречуваат сообраќајот на плоштадот Никола Пашиќ.

Работниците кампуваат пред Националното собрание од 7 април, кога започна нивниот протест пред Собранието, и ќе продолжи пред Владата на Србија.

Здружението на работници на Интернет претходно објави дека протестното кампување и протестот биле организирани поради незадоволство од предложениот модел на оданочување на приходот претставен од Владата на Србија и дека протестите ќе траат до 10 април.

На крајот на минатата година, по контролата, Даночната управа до хонорарците достави решенија за наплата на данок за претходните пет години, иако немаше прецизен закон за таа категорија работници, а потоа понуди отпис на камата, признавање на поголем процент на трошоци и воведе дел од 32.000 динари месечно што не се оданочува, а долгот се плаќа на месечни рати за десет години, што тие не го прифатија.

Извор: Бета

Видео на денот