• зголемување на минимална плата

Германија од октомври ќе ја зголеми минималната саатнина на 12 евра

Според плановите на сојузниот министер за труд, Хуберт Хајл, законски пропишаната минимална плата на 1 октомври годинава би се зголемила на 12 евра на час. Тоа произлегува од неговиот нацрт-закон, кој беше претставен на новинската агенција Ројтерс во петокот. Политичарот од СДП сака да спроведе едно од клучните предизборни ветувања на неговата партија. Според нацртот, …

Германија од октомври ќе ја зголеми минималната саатнина на 12 евра Read More »