25.8 C
Скопје

Tag : зборник

Културен печат

Архивистика: Зборник и монографија се објавени на јубилејот на Државниот архив

Тони Димков
Државниот архив на Република Северна Македонија на 1 април го прослави своето 70-годишно постоење. Свечената академија по повод јубилејот се одржа во НУ Музеј на...
Културен печат

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Тони Димков
Мултикултурниот зборник „Литературно шаренило на Балканот“ е поетски дијалог помеѓу поети што живеат и творат во Македонија, а се припадници на различни националности. Зборникот е...
Културен печат

Публикација: Излезе зборникот „Традиција и транзиција“ во издание на Националниот комитет на ИСТМ

Тони Димков
Неодамна од печат излезе зборникот „Традиција и транзиција“ во издание на Националниот комитет на ИСТМ (Интернационален совет за традиционална музика) за Македонија. Оваа книга е...
Културен печат

Зборник на народна еротика: „(И)стории од долапот“ од д-р Ана Мартиноска

Тони Димков
Книгоиздателството „Ми-Ан“ го објави зборникот „(И)стории од долапот: избор од македонската народна еротика“, нова книга од д-р Ана Мартиноска, која повторно се навраќа на темата...
Културен печат

КУЛТУРОЛОШКИ СТУДИИ: Форми на отпор и критичка дистанца кон супермаркет културата

Тони Димков
Зборникот е резултат на Меѓународниот научен собир со дебата „Културата на распродажба: Консумеризмот и комерцијализацијата на културните продукти“, одржан во Институтот за македонска литература на...
Културен печат

ЗБОРНИК СО ТРУДОВИ: Културата на распродажба

Тони Димков
Институтот за македонска литература на 20 февруари ќе го промовира Зборникот на трудови „Културата на распродажба: Консумеризмот и комерцијализацијата на културните продукти“. Зборникот е резултат...
Вести Култура Слајдер

Мартиноска: Во образованието недостасуваат културата и уметноста, младите треба да градат вкус и критичко размислување

Слободен печат
Институтот за македонска литература, на 20 февруари ќе го промовира зборникот текстови „Културата на распродажба“ од повеќе автори. Уредникот на зборникот проф. Ана Мартиноска за...