15.8 C
Скопје

Tag : Вера Стојчевска Антиќ

Културен печат

Нова книга: „Барање на Бога“ од Вера Стојчевска Антиќ

Тони Димков
Книгата „Барање на Бога“ содржи сеќавања на личности и настани во животот на авторката, Вера Стојчевска Антиќ, од нејзиното детство до нејзината актуелна 82-годишна возраст....
Културен печат

Нова книга на Вера Стојчевска – Антиќ: Логосот како почеток и краj на универзумот

Тони Димков
Историчарката на книжевноста и доктор по филолошки науки, Вера Стојчевска – Антиќ, во издание на „Панили“ ја објави својата најнова книга, која во целост е...
Културен печат

Нова книга: За Григор Прличев и неговиот ХIХ век

Тони Димков
Неодамна, во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид излезе книгата „За Григор Прличев и неговиот ХIХ век“ од Вера Стојчевска-Антиќ и приредувачот Милчо...
Колумни

Свети Климент Охридски – духовен присутник и потсетник низ времето

Вера Стојчевска Антиќ
Духовниот континуитет на мислите и остварувањата на човекот ги поврзуваат општествените редоследи низ времето. Не се раѓаат пробраните мислители секојдневно, но тие што ги прифаќаат...
Колумни

Свети Климент Охридски – духовен присутник и потсетник низ времето

Вера Стојчевска Антиќ
Духовниот континуитет на мислите и остварувањата на човекот ги поврзуваат општествените редоследи низ времето. Не се раѓаат пробраните мислители секојдневно, но тие што ги прифаќаат...
Културен печат

Научна и културна соработка: Цврсти мостови со грчките колеги

Тони Димков
Професорката Вера Стојчевска Антиќ, која својот научен век го помина на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, во издание на „Култура“ ја објави книгата „Научно-културни...
Колумни

Бескрајот на Блаже Конески

Вера Стојчевска Антиќ
Години наназад се внесувам во делото и животот на мојот професор Блаже Конески. И сега, во пресрет на неговиот 100-годишен јубилеј од раѓањето (1921 –...
Културен печат

Интервју со проф. д-р Вера Стојчевска-Антиќ: Како отворена книга го согледувам сопствениот животен пат

Тони Димков
Професорката по македонска средновековна црковна книжевност Вера Стојчевска-Антиќ со огромна возбуда и радост го дочека излегувањето на книгата „Вековит светилник“, посветена на животот во Бигорскиот...
Колумни

За излезот од коронавирусот

Вера Стојчевска Антиќ
Си замина и непредвидливиот месец април, исполнет со многу прашалници. Како и мнозина, и јас сум фатена неспремна за еден неочекуван колаж. Бев достатно храбра...