УНЕСКО Archives - Page 2 of 5 - Слободен печат

Tag : УНЕСКО

Вести Македонија

Македонија и Албанија ги потврдија заложбите за зачувување на Охридскиот регион

Слободен печат
Напорите на Северна Македонија и Албанија за заедничко управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион беа во фокусот на разговорот меѓу министерот за...
Вести Регион

Вучиќ: Косово не може да влезе во УНЕСКО

Слободен печат
Претседателот на Србија Алескандар Вучиќ изјави дека нема ниту простор ниту пак стравување дека Косово може да стане членка на УНЕСКО. Вучиќ потенцираше дека на...
Вести Планета

Светот на пукнатини и линии на поделби не е одржлив

Слободен печат
Генералниот секретар на Обединети нации, Антонио Гутереш ја пофали улогата на УНЕСКО во одбраната на мултилатерализмот во светот кој има според него  пет главни „поделби”,...
Вести Македонија

Презентиран Нацрт-планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион

Слободен печат
Пред граѓаните на Охрид денеска беа презентирани деталите содржани во Нацрт-планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион и Стратегиската оцена на...
Вести Регион

АЛБАНИЈА СЕ ПОПИШМАНИ: Не му ја донира иконата „Воскресение на Свети Лазар“ на УНЕСКО

Слободен печат
Албанската Влада ја поништи одлуката, што ја донесе пред една година, со која на УНЕСКО требаше да му ја донира иконата „Воскресение на Свети Лазар”....
Вести Македонија

Дивоградбите го загрозуваат растителниот и животинскиот свет во и околу Охридското Езеро

МИА Агенција
Нелегално изградените објекти покрај Охридското крајбрежје, палењето на трските во и околу езерото, како и депонирањето градежен шут и отпад негативно влијае врз растителниот и...
Вести Македонија

Се очекува за две години „Марковите Кули” да бидат на постојаната листа на УНЕСКО

МИА агенција
Прилеп е домаќин на дводневниот меѓународен научен собир „Доцносредновековни градови во централните делови од Балканскиот Полуостров, генеза развиток и структура”, на кој своите научни истражувања ги...
Вести Македонија

Со забрани ќе се штити Охридско: Нема градење до 50 метри од езерото и повисоко од пет ката

Соња Христовска Угриновска
Повеќе ништо нема да се гради на 50 метри од брегот на Охридското Езеро во неурбанизираниот дел од крајбрежјето, кој ќе спаѓа во првата заштитна...
Вести Македонија

Дел од угостителите во Охрид сами почнаа да ги отстрануваат дивоградбите на езерскиот брег

МИА Агенција
Активностите за уривање на дивоизградените објекти во Охрид продолжуваат, со најава од Општината дека акцијата за отстранување на нелегално поставените платформи долж крајбрежјето на Охридското...
Вести Македонија

Мерко: Струга нема дивоградби што го загрозуваат статусот на УНЕСКО

Слободен печат
Во заштитената зона во Струга нема ниту една дивоградба, тврди градоначалникот Рамиз Мерко. Според него, регистрирани дивоградби има во внатрешноста на градот и руралните средини...