20.8 C
Скопје

Tag : скопско лето

Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 85 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 85, во печатеното издание на „Слободен печат“ (18-20.06.2021), го отвораме со фотографии од изложбата „Монодрамите и дуо драмите на МНТ“, а меѓу...
Културен печат

Ликовна уметност: Со изложба на ДЛУМ заврши „Скопско лето“

Тони Димков
Дирекцијата за култура и уметност на Скопје во текот на изминатите 30-ина дена вложи максимални напори и во отежнати и специфични услови, во време на...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 43 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 43, во печатеното издание на „Слободен печат“ (8.8.2020), го отвораме со пет фотографии од дела претставени на изложбата „Цртеж – Експериментален цртеж“...
Културен печат

ДЛУМ: Нови импулси во македонската скулптура

Тони Димков
Селекторка на изложбата „Современа скулптура“ на ДЛУМ е историчарката на уметност Марика Бочварова Плавевска, која во поставката ги вклучила сите приложени дела затоа што сметала...
Културен печат

Книжевна промоција на „Скопско лето“: Мозаик за душата на градот и духот на скопјани

Тони Димков
Романот со наслов „Кутар“ на авторот Милан Н. Порјазов својата промоција ја имаше на 24 јули, на терасата на Музејот на македонската борба, во рамките...
Културен печат

Промоција на монографско дело: Хроника на најзначајниот период на македонскиот фолклор

Тони Димков
Дирекцијата за култура и уметност – Скопје во рамките на програмата на „Скопско лето“ на 16 јули во Музејот на македонската борба го промовираше монографското...
Културен печат

„ЗЏМ Колектив“ на „Скопско лето“: Публиката и амбиентот се клуч за добар концерт

Тони Димков
Здружението на џез-музичари и слободни уметници – ЗЏМ е основано во 2016 година и од почетокот на својата активност, меѓу другите настапи, го одбележува и...
Културен печат

Разговор со Тони Манџуковски Манџук: Импресија од младоста на Никола Тесла

Тони Димков
Силната фасцинација од ликот и делото на научникот и брилијантен ум, Никола Тесла, е основната енергија што го натерала електроинженерот Тони Манџуковски Манџук да ја...
Културен печат

„Скопско лето“ во време на корона: Програмска свежина со домашни автори и изведувачи

Тони Димков
Вообичаениот термин за почеток на омилената летна манифестација „Скопско лето“ беше пролонгиран за околу 15-ина дена и место на 21 јуни, првиот настан од програмата...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 39 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 39, во печатеното издание на „Слободен печат“ (11-12.7.2020), го отвораме со фотографии од првите настани на годинашното „Скопско лето“, а меѓу содржините...