Моите 1 + 5: По избор на Никола Гелевски – „Portrait of a Lady on Fire“ од Селин Скиама

Ова е најновиот филм (2019) на повеќекратно наградуваната француска сценаристка и режисерка, Селин Скиама. За разлика од нејзините претходни филмови во кои се занимаваше со француското современо општество, „Portrait of a Lady on Fire“ е сместена на крајот од 18 век. Драмата ја следи храбрата и самосвесна сликарка Мариен (Ноеми Мерлан), која се нафаќа да …

Моите 1 + 5: По избор на Никола Гелевски – „Portrait of a Lady on Fire“ од Селин Скиама Read More »