Русите на окупираните територии во Украина ги принудуваат сите да плаќаат во рубљи

Руски рубли, Фото: Архива

Руските полномошници продолжуваат да ја консолидираат административната контрола врз окупираните територии со принудување на населението во овие области да плаќаат во рубљи, се вели во неодамнешниот извештај на Институтот за проучување на војната.

Американскиот тинк-тенк ја цитираше главната управа на украинското разузнавање во кое се наведува дека властите назначени од Москва во окупираниот град Херсон вршат притисок врз локалните работници да потпишат формулари за работа во новата окупациска влада и да добиваат плата во руската валута рубли.

Видео на денот