Рецепт за домашен зачинет путер, се подготвува за 5 минути!
Со четири состојки и во само два едноставни чекори, можете да направите совршено пенлив путер со пармезан кој ќе стане сласен дел од вашето секојдневие. Ќе додаде изобилство од вкус на сè на што ќе го намачкате, а за појадок задолжително пробајте го со препечен леб, печен компир, во пире…
За подготовка на овој намаз потребни ви се само пет минути и малку добра волја, а по еден час стоење во фрижидер, можете да го намачкате. Како и секој путер, пред употреба, оставете го малку на собна температура за да се опушти.
Состојки:
– 250 грама путер, исечкан, на собна температура
– 2 згмечени чешниња лук
– 1/2 лажичка мелена слатка пиперка
– 40 грама пармезан, ситно сечкан
– компир
Подготовка:
Во блендер ставете ги путерот, чешнето лук, пиперката и пармезанот и матете додека сè добро не се соедини.
Со лажица префрлете во во стаклен сад за сервирање, кој има и свој капак.
Ставете во фрижидер еден час да се излади.
Послужете со тост леб и посипете со уште пармезан.