Пробајте ја питата со тиква и мед, ќе стане чест гостин на вашата трпеза
Питата се состои од крем направен од тиква, кој варира од портокалова до кафеава боја. Питата е генерално зачинета со цимет, ѓумбир во прав, мускатно оревче и каранфилче. Исто така често се користи и мед чиј вкус може може да го замени каранфилчето и морското оревче.
Кон почетокот на 19 век рецептите за пита од тиква се појавиле во американските готвачи кога питата од тиква станала заеднички прилог на вечерата за Денот на благодарноста. Аџиите ја донеле питата од тиква во Нова Англија, додека англискиот метод за готвење на питата се изменил. Во 19 век, англиската пита од тиква била подготвена со полнење на тиквата со јаболка, зачини и шеќер, што потоа се печела. Во САД по граѓанската војна, питата од тиква не се подготвувала во јужните држави, бидејќи ја сметале како симбол на културата на Јенките наметната на југот, каде што немало традиција за јадење тиква.
Состојки:
– 500 грама кори за пита
– 1 килограм тиква
– 100 грама мед
– 2 лажици шеќер
– 2 лажички цимет
– 2 ќесички ванилин шеќер
– масло по потреба
– шеќер во прав по желба
Подготовка:
Изрендајте ја тиквата и измешајте ја со медот, шеќерот, ванилиниот шеќер и циметот. Секоја кора попрскајте ја со масло, рамномерно намачкајте ја со една лажица фил и завиткајте ја. Повторете го процесот со секоја кора и ставете ја на плех обложен со хартија за печење. Печете ја питата околу дваесет минути, на температура од 180 Целзиусови степени.
Добар апетит!