„Отело“ на 18 Интернационален фестивал на античка драма „Стоби“

Фото: Промо

Отворањето на 18 Интернационален фестивал на античка драма се случи на 3 август со премиeрната изведба на претставата „Орестија“. Традиционално во летните периоди на древната сцена во „Стоби“ се изведуваат театарски текстови од најпознатите антички драматурзи и се доделува награда за најдобра претстава, награда за режија и награди за најдобри актери. Во годинешната програма која ќе трае две недели, ќе бидат застапени две странски и четири домашни продукции, вклучително и петнаесет културни настани како што се: изложби, промоции на книги и филмски проекции под отворено небо.

„Отело“ на режисерката Нина Николиќ, а во копродукција на Македонски народен театар и БНП — Зеница ќе биде одиграна на фестивалското затворање на 17 август со почеток во 21 часот. Поради комплексноста, истата ќе биде изведена на сцената во „Театар Џинот“ – Велес. Претставата се игра во проза на два јазика, македонски и босански. Како што вели и режисерката Николиќ, пристапот кон текстот ги  разработува и денешните актуелни, свежи и безвременски теми.

Шекспировата трагедија „Отело“, по премиерната изведба на 16 ноември во БНП, Зеница – БИХ, беше премиерно одиграна и пред скопската публика на 4 декември 2019 година, а по изведбата во рамките на „Скопско лето“, ова за претставата е второ фестивалско претставување.

Во претставата играат актерите од двете земји: Енес Салковиќ, Саша Ханџиќ, Дарја Ризова, Ѓорѓи Јолевски, Златан Шкољиќ, Aлександар Ѓорѓиески, Џенана Џаниќ, Тамара Миличевиќ-Стилиќ, Александар Михајловски и Аксел Мехмед.

Сценографското решение е на Вишња Вујовиќ, Ивана Каранфиловска-Угуровска е костимограф, а на сценските движења работеше Димитриос Сотириу, текстот го преведоа Маја Трајаноска-Ивановска и Зина Агиќ, Крис Јегер работеше на дизајнот на светло, а композитор на музиката е Дуке Бојаџиев.

Видео на денот