Неодолив рецепт за тепсија шпагети од милион долари

Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Тепсијата шпагети од милион долари е лесна семејна вечера со слоеви шпагети, сос од месо и кремасти сирења. Иако името може да звучи екстравагантно, ова јадење е изненадувачки лесно за подготовка, што го прави совршено и за работни вечери и за специјални прилики. Секој залак е прекрасен микс од солени, зачинети и богати вкусови за кои сите ќе копнеат да ги вкусат повторно.

Овој едноставен, но импресивен рецепт ги издигнува обичните шпагети на неверојатни височини.
Со слоеви вкусен сос од месо, топено сирење и совршено зготвени тестенини, подгответе се да ги импресионирате вашето семејство и пријателите.

Состојки:
500 г шпагети кои се варени, исцедени и исплакнати во ладна вода.
1300 г сос за шпагети кој е поделен на два еднакви дела.
1 лажица о маслиново масло.
1 чаша сечкан жолт кромид.
1 лажица сецкан лук.
1-1½ килограми сладок италијански колбас без обвивка. По желба можете да користите благ или лут италијански колбас.
1 лажица сушен италијански зачин, кој го делите на два еднакви дела.
200 г крем сирење омекнато и на собна температура. Ако сакате, можете да користите и замена за крем сирење .
Урда – 200 г урда, или можете да користите рикота сирење.
¼ чаша павлака или користете
3 чаши рендана моцарела, поделена на порции од 1 и 2 чаши.
½ чаша путер поделен на два еднакви дела.

Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Подготовка:
Една од најдобрите работи за овој рецепт е тоа што се подготвува многу лесно, без разлика дали сте искусен готвач или почетник во кујната!
1. Загрејте ја рерната на 175 целзјусови степени.
2. Згответе ги тестенините. Ставете големо тенџере со солена вода да зоврие, а потоа додадете 500 г шпагети. Гответе ги тестенините според упатството на пакувањето.
3. Исцедете ги шпагетите во цедалка и потоа вратете ги во тенџерето. Додадете ја првата 1 тегла или 3 чаши сос за шпагети и измешајте.
4. Ставете голема тава на средна топлина со 1 лажица маслиново масло. Откако маслото ќе се загрее, додадете 1 чаша кромид и пржете додека не почне да омекнува, околу 3 минути. Додадете 1 лажица лук и продолжете да динстате уште 30 секунди до една минута.
5. Додадете 1-1½ килограм сладок италијански колбас и првата половина од 1 лажица сув италијански зачин во тавата и варете додека не порумени. Исцедете го вишокот маснотии. Додадете уште една 1 тегла сос за шпагети. Промешајте да се соедини и оставете го на страна.
6. Изгмечете го крем сирењето за добро да се соедини со дополнителните состојки за филот со сирење. Откако ќе се изедначи , додадете кисела павлака, првата чаша од 3 чаши моцарела и преостанатата половина од сув италијански зачин.
7. Наредете ја тавата. Намачкајте половина од путерот на дното на садот за печење. Во садот ставете половина од смесата со шпагети и врз нив рамномерно распоредете ја смесата со крем сирење.
8. Завршете со додавање на состојките. Преостанатата втора половина од шпагетите премачкајте ја со смесата со сирење. Потоа одозгора ставете ги преостанатите парчиња путер. Над горниот слој шпагети рамномерно прелијте го доматниот сос.
9. Прелијте ја преостанатата моцарела и печете во загреана рерна на 175 степени, приближно 40-45 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот