Начаев: Русија ќе употреби нуклеарно оружје само како последно средство

Русија руско знаме Министерство за надворешни работи МНР
Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Портпаролот на руското Министерство за надворешни работи Иван Нечаев изјави дека Русија ќе употреби нуклеарно оружје само како последно средство.

„Руската воена доктрина дозволува употреба на нуклеарно оружје само како одговор на заканата од масовно уништување или кога е загрозено самото постоење на државата“, посочи Начаев.

Тој додаде дека „употребата на нуклеарниот арсенал е можна само како во самоодбрана и само во кризни ситуации”.

Видео на денот