Ковачевски очекува отворени разговори со Синдикатот на УКИМ во однос на зголемување на платите

УКИМ
Кампус на општествени науки на УКИМ / Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Премиерот Димитар Ковачевски очекува отворени разговори со Синдикатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”, во однос на зголемувањето на платите на професорите.

-Јас очекувам да разговараме отворено со Синдикатот на УКИМ на којшто ќе треба да се постави рамка во однос на барањето на професорите од УКИМ. Јас сум тука денеска, тука беше и ректорот на УКИМ, навистина треба да се цени и вреднува работата на професорите и јас доаѓам од академската заедница со тоа што мора да ги имаме предвид условите во коишто работи економијата во овие кризни услови, одговори премиерот на новинарско прашање на денешниот прв академски час на Економскиот факултет при УКИМ.

Тој информираше дека веќе е предвидено зголемување на платите на високообразовните институции за седум до осум проценти за оваа година.

-Секако дека ќе се трудиме да направиме и идната година, со цел низ еден среднорочен период да дојдеме до подостоинствени плати на професорите, заклучи тој.

Видео на денот