Коктелот „Bloody Mary“ ја слави својата 100-годишнина!
Барот Хари во Париз го слави 100-тиот роденден на Блади Мери, коктелот со водка и сок од домати за кој се верува дека бил измислен во иконичното место во 1921 година.
Според историјата на Хари, шанкерот Фернанд Петио го измислил коктелот, а рецептот првпат бил објавен во книгата наречена „Хари АБЦ за коктели“ во 1921 година. Во барот се служат околу 12.000 Крвави Марии годишно.
„Тоа е класичен пијалок, и го правиш директно во чашата“, вели шанкерот во барот Данте Ањели.
Барот на Хари планира да биде домаќин на прослава, и покрај загриженоста за ширењето на омикронската варијанта на коронавирусот во Европа и порастот на нови инфекции со вируси низ Франција, каде ќе го прослави овој веќе светски познат коктел составен само сол и бибер, Табаско сос, Ворчестер сос, сок од лимон, вотка и сок од домати.
View this post on Instagram
И додека забавата се планира да се одвива под познатите протоколи, овие наметнувања се единствената видлива промена во барот што порано се наоѓаше на седмата авенија во Њујорк пред да биде демонтиран, испратена во Европа и повторно изграден во центарот на Париз во 1911 година.
View this post on Instagram
МекЕлон, правнук на основачот на барот, раскажа различни легенди околу тоа како крвавата Марија го добила своето име.
„Петио рече дека тоа е за танчерка која многу ја сака, наречена Мери. Таа работеше во место во Чикаго наречено „Кофа со крв“. Но, тоа е само едно објаснување за името – има и други.
View this post on Instagram
Според МекЕлон постои и приказна која е поврзана со Хемингвеј и потекнува токму од овој бар.
„Тоа беше непосредно пред да се ожени, а се забавуваше со некоја што се вика Мери. Тој наводно не сакал да се чувствува алкохол на неговиот здив и побарал пијалок измешан со сок. Па му додале сок од домати во пијалокот, а тој додека го пиел велел „крвава Мери““, објаснува МекЕлон.
View this post on Instagram